Inceputul verii a scazut numarul de aparitii ale liderilor politici la TV.

Numarul aparitiilor liderilor politici in jurnalele de stiri ale principalelor televiziuni nationale a scazut la aproape jumatate la inceputul lunii iunie, fata de mijlocul lui mai, arata un studiu al Agentiei de Monitorizare a Presei. Cel mai mediatizat ramane, in continuare, presedintele Traian Basescu, iar al doilea ca vizibilitate a devenit Gigi Becali, in fata premierului Calin Popescu-Tariceanu. Doar prin aparitia presedintelui, PNG si-a asigurat cea mai mare expunere in jurnalele televizate, dupa PSD.
PRO TV este televiziunea care a ales sa-i aloce presedintelui PNG aproape o cincime din spatiul buletinelor sale de stiri. Becali, de unul singur, a ocupat 18a din stiri, in conditiile in care intreaga opozitie parlamentara a avut 39%.

Presa scrisa

Vizibilitatea lui Becali este in crestere si in presa scrisa. In perioada 1-17 iunie, el a fost pomenit de 109 ori, fata de doar 14 ori la inceputul lui mai, cu cele mai multe aparitii in "Evenimentul zilei" si "Adevarul", 27 si, respectiv, 26. In mediul radiofonic insa, Gigi Becali "stagneaza" la putin peste 20 de aparitii, majoritatea la Europa FM. Concluziile sunt desprinse din comparatia a doua studii ale Agentiei de Monitorizare a Presei - Academia Catavencu (AMP), realizate pe cotidienele "Adevarul", "Cotidianul", "Evenimentul zilei", "Jurnalul National" si "Ziua", televiziunile Antena 1, National TV, Prima TV, PRO TV, Realitatea TV si TVR 1 si posturile de radio BBC, Europa FM, Mix FM, Radio Romania Actualitati si Radio Total.

Directorul AMP Mircea Toma este de parere ca ascensiunea lui Becali reflecta specificul autohton: "Daca injuri, faci audienta. Deci esti dat pe post". Toma considera ca televiziunile "au ales sa mearga in trena celor mai joase asteptari, ca sa fie sigure ca fac audienta" si ca "aparitiile unor astfel de indivizi va duce la modificarea sistemului de valori al societatii".

Basescu laudat, Iliescu criticat

Traian Basescu ramane rasfatatul stirilor, indiferent de mediu. Pe televiziuni, el a avut 119 aparitii in perioada 1-17 iunie. E drept, in studiul anterior al Agentiei de Monitorizare a Presei, referitor la perioada 9-26 mai, presedintele avea 207 aparitii, dar scaderea numarului s-a inscris in tendinta generala.
Tot Basescu este politicianul care a fost asociat cu cele mai multe actiuni pozitive si in cazul caruia s-a inregistrat cea mai mare tendentiozitate pozitiva.

La polul opus este Ion Iliescu, cel mai criticat, in contextul comemorarii a 15 ani de la evenimentele din 13-15 iunie 1990. Membrii PSD sunt, de altfel, desi cei mai vizibili, cei mai criticati politicieni, 10% din aparitiile lor fiind prezentate tendentios negativ.
Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu sunt singurii lideri politici care, in jurnalele televizate, au fost asociati cu actiuni pozitive, mai ales la PRO TV si TVR 1.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.