Chiar daca se opresc emisiile de gaze, efectele se pot simti inca 200 de ani.

Furtunile, ploile si tornadele vor fi din ce in ce mai dese si mai puternice. Unul dintre vinovatii principali este, potrivit specialistilor, incalzirea globala. "Frecventa fenomenelor extreme a crescut, in ultimii ani, in toata lumea si poate fi atribuita interventiei umane in ceea ce priveste cresterea emisiilor gazelor cu efect de sera. Din 1995 pana anul trecut au fost noua ani record din punct de vedere al temperaturii medii globale. Si in Romania, aceasta temperatura medie va continua sa creasca", explica Roxana Bojariu, climatolog in cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie.

Acesta spune ca anul 2005 este unul paradoxal. "La nivel global, scenariile arata ca, in anii urmatori, se va inregistra o crestere a precipitatiilor, insa ramane de vazut cum vor fi distribuite. Exemplul cel mai bun este ce s-a intamplat in acest an. Chiar daca sunt pe acelasi continent, Spania, Portugalia si parte din Italia sunt afectate de seceta in aceasta vara, in timp ce Romania si Bulgaria se confrunta cu inundatii de o frecventa deosebita", afirma climatologul Roxana Bojariu.

Specialistul spune ca sunt lucruri care se pot face pentru ca situatia sa nu se inrautateasca - Protocolul de la Kyoto privind reducerea emisiilor de gaze. Chiar si asa, efectele raului care s-a facut pana acum se vor mai simti multi ani de acum incolo. "Ideea acestui protocol este de a nu se ajunge la un rau si mai rau. Pentru ca, indiferent daca se opresc in acest moment emisiile de gaze, efectele incalzirii globale se vor simti in continuare. De retinut ca dioxidul de carbon ramane in atmosfera cam 200 de ani. Asadar, este o problema de adaptare la conditiile din prezent, fara sa neglijam limitarea emisiilor de gaze", mai spune climatologul Roxana Bojariu.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.