Guvernul a incalcat intelegerea cu FMI si a hotarit ca pot fi marite salariile angajatilor de la stat.

Executivul a decis ieri ca, sub presiunea calamitatilor, poate sa nu respecte deficitul bugetar negociat cu FMI. Astfel, inainte de a intra in perioada de interimat, Guvernul a hotarit ca salariile angajatilor din sectorul public pot fi marite. Decizia vine la doar trei saptamini de la inghetarea veniturilor bugetarilor. Ea ar putea fi doar una dintre masurile electorale pe care Executivul stie ca nu va fi nevoit sa le justifice, date fiind prejudiciile provocate de inundatiile din ultimele zile.

In aceasta saptamina, Calin Popescu Tariceanu a organizat doua sedinte de guvern, ocazii pentru Cabinet de a scoate pe banda rulanta, asa cum este cutuma in prag de campanie electorala, legi cu tinta precisa. Guvernul si-a orientat atentia catre tineri, bugetari, populatia cu venituri reduse si victimele violentelor in familie. Pentru unele dintre legile pe care le-a dat in favoarea acestora, Executivul a fost nevoit sa aloce fonduri serioase, intrucit respectivele acte normative au caracter social.

Vesti bune pentru bugetari

Cel mai elocvent exemplu este acela al dezghetarii salariilor personalului angajat in sectorul public. In urma cu doar trei saptamini, Executivul i-a anuntat pe bugetari ca nu vor mai beneficia de majorarile salariale care urmau sa fie acordate in octombrie, masura convenita cu FMI. Ieri, acelasi Executiv s-a razgindit. Explicatia oficiala este aceea ca veniturile inregistrate la bugetul de stat in primele sase luni ale anului sint atit de mari, incit indexarea salariilor nu ridica probleme.

Aproape 200.000 de familii vor putea beneficia de ajutoare banesti daca doresc sa isi schimbe soba de teracota cu centralele de apartament, suna alta masura aprobata ieri. Guvernul a aprobat acordarea de sprijin financiar pentru populatia cu venituri reduse pentru acoperirea unei parti din cheltuielile cu achizitionarea de centrale termice individuale. Hotaririle de ieri sint in perfecta concordanta cu cele care s-au luat zilele trecute: suspendarea serviciului militar, activarea programului de constructii de locuinte sociale, eliminarea unor subiectivisme la acordarea de locuinte pentru tineri, aprobarea strategiei privind combaterea violentei in familie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.