Oamenii de pe elicopterele MAI au evacuat sute de persoane.

Viiturile fara precedent care au lovit judetele Moldovei au adus cu ele tragedii colective si situatii-limita. Cadavre ingropate in mal, oameni ramasi captivi in propria batatura, batrani, femei si copii refugiati pe acoperisurile cate unei case alcatuiesc, fiecare in parte, un "fragment" din tabloul de cosmar al acestor zile. In timp ce suprafete imense de uscat sunt inghitite cat ai clipi de revarsarile nervoase ale Siretului, viata bastinasilor mai atarna, la propriu, numai de firul salvator coborat de troliul unui elicopter.

Elicopterele, suprasolicitate

In spatele fiecareia dintre sutele de actiuni de salvare reusite stau cativa anonimi: piloti, jandarmi, politisti si militari. In conditii pe care nu le-au mai intalnit pana acum, acesti oameni isi pun in pericol propriile vieti, intinzand o mana, coborand un cablu de salvare sau consoland suflete disperate. Incepand cu ora 7.00 a diminetii de 13 iulie, pilotii de pe elicopterele Ministerului Administratiei si Internelor zboara neintrerupt deasupra judetelor Bacau si Vrancea.

Multe aparate de zbor si-au anulat misiunile programate deja, dar au salvat pana astazi peste 400 de persoane aflate in pericol. Programul de zbor este solicitant pentru toti pilotii. "Zburam noua ore pe zi, in conditiile in care legea nu permite mai mult de opt. Acum insa legea nu mai conteaza", declara un pilot.

"O drama inimaginabila"

"Situatia este grava, iar drama acestor oameni este inimaginabila", ne-a declarat locotenent-comandorul Sorin Ursuleanu. Este plecat de acasa de trei zile si nu stie cand va reveni, intrucat piloteaza unul dintre aparatele de salvare trimise in zona sinistrata. "Ganditi-va ca unii au probleme medicale foarte grave. A fost cazul unei gravide din satul Domnesti (judetul Vrancea - n.r.) prinsa intre ape. Am luat-o in elicopter si am dus-o la Focsani, la spital. Acum, femeia este bine", povesteste Ursuleanu.

El isi continua istorisirea cu alte episoade dramatice: "Am fost solicitati sa intervenim in cazul a doi oameni cocotati pe case. Sunt multi cei pe care ii luam din pomi, copaci sau de pe acoperisurile locuintelor inundate. Dar cele doua persoane trebuiau sa ajunga de urgenta la spital. Faceau dializa. Nu mai puteau astepta nici o clipa (...) Frustrant este insa atunci cand ti s-a parut ca ceva misca acolo jos, intr-o casa prapadita, dar cand cobori cu cablul constati de fapt ca este un cadavru ingropat in mal, iar peste el sunt resturi de mobilier. Este intr-adevar dramatic".

"Salvatorii"

Alaturi de pilot, echipajul de salvare mai contine trei personaje-cheie: "salvatorii". Sunt subofiteri din cadrul Brigazii de Interventie a Jandarmeriei. Ei sunt cei care coboara pe cablu pentru a salva victima. "Am vazut multe la viata mea. Am fost si la calamitati, si in teatre de operatiuni, dar nu se compara cu ce e acum", spune Daniel Dima. Este jandarm, are 35 de ani si o experienta de 12, iar din 2002 pana in 2003 a fost in Kosovo. Acasa il asteapta acum sotia si copilul in varsta de zece luni.

"Nu i-am mai vazut de trei zile si am vorbit o singura data cu ea (sotia - n.r.) la telefon. De intors acasa nu stiu cand am sa o fac", continua acesta. Isi trage sufletul, pentru ca tocmai s-a intors dintr-o misiune si urmeaza sa plece imediat in alta. "Am ridicat foarte multi batrani, dar si copii. Stau toti pe case, pe garduri, prin pomi. Nici nu stiu cum au ajuns acolo. Sunt ingroziti caci, pe alocuri, apa atinge chiar patru metri". Coleg cu Daniel, "salvatorul" Radu Stefan adauga: "In Vadu Rosu (n.r - judetul Vrancea), am spart acoperisul unei case pentru a scoate de acolo doi batrani, sot si sotie. Am mai luat numai femeia, caci batranelul era deja mort. E trist, dar asta e".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.