Beneficiarii serviciilor sunt persoane cu afectiuni cronice care necesita permanent sau temporar supraveghere, ingrijire sau tratament.

Standardul de cost pentru serviciile de asistenta medico-sociala pe an este suportat din bugetul de stat (31%) si bugetul local (69%).

Unitatile medico-sociale sunt institutii publice specializate aflate in subordinea administratiei publice locale, se precizeaza in proiectul pentru aprobarea standardelor de cost "pentru anmite servicii medicale si activitati de asistenta medico-sociala si de mediatori sanitari rromi".

Standardul de cost pentru asistenta medicala acordata in cabinetele medicale din unitatile de invatamant este de 53 de lei pe an pentru fiecare beneficiar, iar standardul pentru cabinetele de medicina generala, de 1.347 lei si 1.579 lei, pentru cabinetele stomatologice, potrivit aceluiasi proiect de act normativ.

Conform proiectului, standardele de cost stau la baza determinarii necesarului de cheltuieli de functionare a unitatilor si a cheltuielilor aferente drepturilor salariale ale persoanelor care presteaza aceste activitati. Standardul de cost reprezinta costul minin aferent cheltuielilor anuale necesare furnizarii serviciilor de asistenta medicala.

Potrivit proiectului, pentru a se asigura un minim de calitate a serviciilor si activitatilor medicale prestate intr-o unitate de asistenta medico-sanitara, este nevoie de un medic la maximum 30 de paturi si de o infirmiera la 20 de paturi pe tura. Intr-o gradinita este nevoie de o asistenta medicala la 60-100 de copii, iar intr-o unitate scolara de un medic generalist la 2.000-2.500 de copii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.