In ultimele 24 de ore nu s-a inregistrat niciun deces in randul pacientilor cu gripa porcina, insa numarul total al cazurilor de infectare a ajuns la 6.958, potrivit celui mai recent bilant al Ministerului Sanatatii.

Numarul deceselor inregistrate de la debutul pandemiei si pana in prezent este de 119. Potrivit Ministerului Sanatatii, de duminica pana luni nu s-au inregistrat cazuri noi de imbolnavire cu A/H1N1 sau decese.

"Fenomenul scaderii numarului de cazuri nu este o intamplare. Speram ca va dura. Nu stim cand va urma un nou val al pandemiei, speram sa nu mai fie cazul pana in toamna. Oamenii continua sa se vaccineze, in ciuda discutiilor legate de vaccin, iar cu cat se vaccineaza mai multi, cu atat este mai bine", a declarat directorul Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile (CPCBT), Adriana Pistol, relateaza NewsIn.

Potrivit prof. dr. Geza Molnar, in ultimele zile s-a constatat o scadere a numarului de cazuri de A/H1N1, iar specialistii se asteapta ca acest fenomen sa se mentina cel putin doua saptamani.

"Teoretic, ar trebui sa dureze tendinta de scadere. Cel putin din raportarile pe care le avem la nivel global, in centrul si estul europei se mentine inca o rata ridicata a imbolnavirilor, spre deosebire de vestul Europei. Probabil ca la sfarsitul saptamanii, cand vom centraliza rezultatele, vom sti daca este o tendinta de durata sau nu. Un nou val nu stim cand va veni, trebuie sa vedem cum se comporta pana in primavara. Oricum, ne asteptam sa se diminueze numarul cazurilor in continuare. De gripa A/H1N1 nu vom scapa asa usor, va mai dura un an, doi", precizeaza reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii in Romania, Victor Olsavsky.

Peste 1,2 milioane de romani s-au vaccinat impotriva virusului A/H1N1 pana pe 17 ianuarie, 700.000 dintre acestea imunizandu-se doar in saptamana 11-17 ianuarie, potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii.

Pana pe 18 ianuarie, Ministerul Sanatatii repartizase in teritoriu 2.248.050 de doze de vaccin gripal. Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a atras atentia directiilor de sanatate publica asupra modului in care au organizat campania de vaccinare contra gripei porcine, avand in vedere faptul ca la nivel judetean exista foarte multe doze de vaccin neutilizate, dar se solicita suplimentarea stocurilor. Ministrul a cerut ca, mai intai, dozele ramase neutilizate intr-un judet sa fie repartizate acolo unde sunt insuficiente, mentionand ca vor fi aprobate si suplimentari daca este necesar.

Imunizarea contra gripei porcine a copiilor intre 6 si 16 ani nu va incepe in prima parte a lunii februarie, asa cum anuntasera reprezentantii Ministerului Sanatatii, deoarece testele pentru vaccinul pentru imunizarea acestei categorii de varsta nu au fost finalizate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.