Aplicarea taxei de fast-food ar putea scumpi produsele la raft cu aproximativ 30%, in timp ce dezechilibrele provocate pe piata pot cauza falimentul companiilor din industria alimentara, potrivit reprezentantilor din domeniu

  • Banii vor fi luati din buzunarul cumparatorului
"S-ar putea ca Romania sa deregleze artificial preturile alimentelor din cauza unei taxe inovatoare", a declarat presedintele Romalimenta, Sorin Minea.

Potrivit presedintelui Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, efectul acestei taxe se va regasi in pretul produselor la raft, iar banii vor fi luati din buzunarul consumatorului. Printre efectele taxei se mai numara, potrivit reprezentantilor sindicatelor, inchiderea unor societati comerciale mici si mijlocii, disponibilizari de personal si scaderi ale salariilor. "Nu intelegem de ce trebuie sa platim si aceasta taxa suplimentara pentru sanatate, atat timp cat platim contributiile pentru sanatate", a mai spus acesta.

Cresterea preturilor ca urmare a taxei, dar si alte efecte, este anticipata si de reprezentantii Ministerului Agriculturii. "Taxarea produselor alimentare este o initiativa ale carei consecinte vor avea un impact asupra populatiei - de la o crestere exploziva a preturilor, la tensiuni sociale, efecte inca incerte", considera Sorin Chelbu, secretar general adjunct al ministerului.

Presedintele Romalimenta s-a aratat nemultumit si de faptul ca, desi Ministerul Sanatatii a vorbit despre dezbateri publice cu privire la proiectul asa-zisei taxe pe fast-food, acestea au fost inexistente. "Am avut o singura intalnire. La nivelul ministerului, parerile sunt mai mult decat impartite, majoritatea considerand legea ca fiind inutila. Acum se cauta inventarea unor criterii - daca ar fi cele aparute in lege, ar fi un impozit pe tot ce inseamna aliment, iar factorul educational lipseste cu desavarsire", precizeaza Minea.

  • Specialisti in domeniu au fost prezenti ieri la o dezbatere pe tema taxei la care nu a participat niciun reprezentant al Ministerului Sanatatii
Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a anuntat, la inceputul lunii ianuarie, ca Ministerul Sanatatii intentioneaza sa introduca o taxa pe produsele tip fast-food, pe modelul taxei pe viciu, banii urmand a fi destinati programelor de sanatate si de investitii. "In aceste zile am cerut Comisiei de nutritie a MS sa stabileasca exact detaliile privind modul de aplicare a conceptului. Vom avea intalniri cu producatorii si cu cei vizati de aceasta masura", spunea ministrul Sanatatii, Attila Cseke, care a precizat ca proiectul este, deocamdata, in dezbatere, neputand vorbi despre un cuantum al noii taxe.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu-Cercel, spunea ca aceasta taxa, in alte tari care au implementat-o, este variabila in functie de consum, calculandu-se in functie de preponderenta E-urilor si in conditii de consum excesiv. "In momentul de fata avem o crestere a incidentei obezitatii si diabetului la copii, lucru ingrijorator, care impune interventia cu o anumita masura", a explicat Streinu-Cercel.

Directiile de Sanatate Publica ar urma sa verifice daca companiile producatoare sau distribuitoare ale acestor produse au platit sau nu taxa. Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, introducerea taxei nu ar trebui sa modifice pretul produselor.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, declara in 7 ianuarie ca nu a discutat cu ministrul Sanatatii varianta introducerii unei taxe pe produsele fast-food, pe modelul taxei pe viciu, si ca pana in prezent nu s-au facut calcule privind aceasta taxa. "Deocamdata nu exista o taxa, exista o intentie, nu am discutat-o cu ministrul Sanatatii, ramane de vazut, nu exista niciun fel de decizie, niciun fel de calculatie, doar o idee", spunea Vladescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.