Dezastru, acesta este cuvantul care descrie situatia din judetul Galati: sute de case evacuate, maluri prabusite si, mai ales, viitura care este asteptata pe Siret, in zona Lungoci, in aceasta dimineata, si care ar putea produce nenorociri in lant. Autoritatile par sa nu faca fata acestei situatii, pompierii nu au masini suficiente pentru a putea interveni, lucratorii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta sunt neputinciosi in fata dezastrului. La numarul de urgenta 112, cetatenii au sunat cu disperare, primindu-se sute de apeluri. Oamenii, cu casele inundate, cereau ajutor. Dar multi nu au putut fi ajutati.

Nu-si parasesc ruinele

Locuitorii din Valea Orasului din municipiul Galati si-au vazut casele inundate in cateva ore, apa depasind un metru. Din circa 100 de persoane, doar 12 au fost de acord sa-si parasesca gospodariile, acestia fiind cazati in Azilul de Noapte Galati si la internatul Liceului Metalurgic. Primarul Galatiului, Dumitru Nicolae, a recunoscut ca sistemul de canalizare din oras este vechi si uzat si ca sunt necesare lucrari de remediere. Pacientii de la parterul Spitalului CFR din municipiul Galati, aflat in zona calamitata, au fost evacuati de medici, fiind urcati la etajul l.

Sate inundate, drumuri blocate

Comuna Namoloasa a fost complet izolata, drumurile fiind impracticabile din cauza noroiului adus de ape. Ieri-dimineata a inceput evacuarea a 60 de familii care traiesc in comuna Movileni. Cea mai grava situatie s-a inregistrat in comuna Cosmesti, unde casele au fost in totalitate acoperite de apa. Garnizoana Galati a pus la dispozitie 22 de militari, doua barci de asalt, doua TAB-uri si un elicopter pentru salvarea a 18 persoane izolate.

Din cauza apei si a noroiului, calea ferata si drumul judetean de la Cosmesti sunt impracticabile, localitatea fiind izolata. Pagubele sunt de proportii, dar, deocamdata, nimeni nu are timp de evaluari pentru ca oamenii mor in casele lor. Vama Giurgiulesti este inchisa, in acord cu autoritatile din Republica Moldova care au aceleasi probleme cu ploaia.

Viitura pe Siret

Autoritatile judetului Galati sunt in alerta maxima. Conform prognozelor hidrologice, in jurul orei 5.00, in zona Lungoci, Siretul va avea un debit care poate ajunge la 5.500 de mc/secunda, un debit istoric ce nu s-a mai inregistrat de 500 de ani! Potrivit declaratiilor inginerului-sef al Sistemului de Gospodarire a Apelor Galati, Aurica Ciornei, nivelul apei va atinge in zona Lungoci cota de 21,5 metri, cu 57 de centimetri peste nivelul digului drept al Siretului. Ceea ce inseamna inundatii fara precedent in istoria Galatiului.

Toate localitatile aflate pe malul Siretului si Barladului se afla in alerta maxima. De asemenea, societatile de pe malul Dunarii - Santierul Naval Damen Galati, AFDJ, APDM etc. - si-au luat masuri de precautie, asteptandu-se ca si nivelul Dunarii sa creasca simtitor in urma viiturii de pe Siret. "Au fost precipitatii fara precedent. S-a inregistrat mai mult de o treime din media anuala, este o situatie fara precedent. Am cerut populatiei sa-si evacueze animalele, sa plece din zonele inundabile. Noi avem oameni pe diguri care patruleaza, vom face tot ce este posibil", a declarat Nelu Caraghiulea, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.