O echipa a Ministerului Sanatatii condusa de Adrian Streinu-Cercel a controlat, marti, cabinetele medicilor de familie din policlinicile Vitan si Titan, pentru a vedea cum decurge vaccinarea contra gripei porcine, pacientii aflati in curte sau pe holuri dorind sa stie cat de sigur este vaccinul.
In policlinica Vitan, medicii de familie aveau in jur de 100 de doze disponibile, numarul pacientilor vaccinati ridicandu-se la 20-30 pe zi, in conditiile in care au inscrise pe liste in jur de 1.500 de persoane. Potrivit medicilor, in luna decembrie numarul pacientilor inscrisi pe lista care au solicitat vaccinarea a fost foarte scazut, abia in luna ianuarie acestia aratandu-se interesati. Medicii de familie vizitati de secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel au declarat ca nu au aparut probleme postvaccinale la pacientii care au fost imunizati. Streinu Cercel le-a spus medicilor de familie sa vaccineze si persoane din afara listelor, iar medicii de familie de la policlinica Vitan stiau ca pot vaccina si pacientii neinscrisi la cabinetele lor.

Pe holurile policlinicii Adrian Streinu-Cercel a discutat cu cativa pacienti care asteptau la cabinete, majoritatea adresandu-i intrebari cu privire la conditiile in care se poate face vaccinul impotriva gripei A/H1N1. Secretarul de stat Adrian Streinu Cercel a fost intrebat de pacientii in varsta de ce medicii nu vor sa se vaccineze, acesta replicand ca doar specialistii in virusologie isi pot da cu parerea. "Eu sunt specialist si va recomand sa va vaccinati", a adaugat acesta.

O doamna s-a aratat nemultumita de nebunia care s-a creat in jurul vaccinului, spunand ca ea se imunizeaza mancand fructe si legume si facand miscare si ca nu se va vaccina cu un vaccin care nu este testat. "Pe urma, in ani se vad efectele, nu in cateva zile. Pe pielea noastra faceti teste", a spus aceasta in fata presei.

"In cabinetele vizitate medicii aveau vaccin, imunizeaza in medie 50 de pacienti pe zi de cateva zile. E bine ca se vaccineaza pacientii, inclusiv medicii, ceea ce e un semnal cat se poate de bun pentr ceilalti pacienti. Am cules informatii de la doctori si reiese ca nu a fost niciun caz de reactii adverse. Cu privire la vocile care spun ca vaccinul nu e testat, nu mai vorbim de fantasmagoriile astea. E vorba de un vaccin vechi de 30 de ani, in care anul acesta s-a pus aceasta tulpina in vederea preventiei H1N1. Problema e ca virusul isi schimba structura anual si astfel si vaccinul trebuie repetat", a declarat secretarul de stat dupa finalizarea controlului la policlinica Vitan.

La Policlinica Titan medicii aveau vaccin in frigidere, in jur de 100 de doze fiecare, insa nu stiau ca pot vaccina si persoane care nu sunt inscrise pe listele lor.

"Au vaccinuri, au si vaccinat in ultimele zile. Nu au aparut reactii adverse. Aici e o mica problema vizavi de grupurile sanitare, semnalata de o pacienta, dar am dat dispozitie sa fie refacute", a declarat Streinu-Cercel. Potrivit acestuia, in prezent 95% dintre infectiile respiratorii sunt date de H1N1. "Incidenta virusului se va reduce spre sfarsitul lunii ianuarie, iar in februarie nu vom mai avea probleme daca lume ava continua sa se vaccineze. E foarte bine ca a trecut isteria si ca numarul persoanelor care asteapta la centrele de vaccinare a scazut. Centrele de vaccinare le vom tine deschise atat cat va fi nevoie, insa speram ca in doua saptamani din ce in ce mai multe persoane sa se indrepte catre medicii de familie", a adaugat acesta.

Intrebat despre mercurul care este folosit in vaccinul antipandemic, Cercel a explicat ca este utilizat ca stabilizator in vaccinuri de peste 30 de ani si ca au fost utilizate pana acum milioane de doze de astfel de vaccinuri, aratand ca nu reprezinta niciun pericol.

Referitor la ordinul pe care reprezentantii Ministerului Sanatatii amenintau ca il vor pune in aplicare pentru ca persoanele care refuza vaccinarea sa-si plateasca singure tratamentul in cazul in care se imbolnavesc, Adrian Streinu-Cercel a declarat ca nu se intampla nimic cu acesta deocamdata, pentru ca lucururile au luat o turnura pozitiva.

La iesirea din policlinica Titan, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii a fost asaltat de cativa pensionari, cu diverse probleme, de la toaletele nefunctionale din policlinici pana la diverse probleme medicale.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii a declarat ca astfel de controale vor fi facute si la cabinetele din tara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.