Numarul deceselor a ajuns astfel la 73. Tot in ultimele 24 de ore, au fost confirmate 26 de noi cazuri de infectare cu virusul A/H1N1, cele mai multe in judetele Buzau (7) si Suceava (4). De la aparitia pandemiei, in Romania au fost confirmate 5.941 de cazuri, a anuntat Ministerul Sanatatii.

Pacientii cu simptome de gripa porcina trebuie sa se prezinte la medic in 24 de ore sau in cel mult 48 de ore de la aparitia acestora, pentru ca tratamentul cu antivirale sa fie eficient si pentru a evita complicatiile grave, mai spune prof. dr. Streinu-Cercel, potrivit NewsIn. Complicatiile ce pot aparea la pacientii cu virusul A/H1N1, printre care infectiile respiratorii si pneumoniile, pot fi fatale, sustin specialistii.

  • Romanii au epuizat intr-o luna stocurile de vaccin antigripal AH1N1
Pana la inceputul lui ianuarie, 210.000 de persoane s-au vaccinat impotriva gripei noi, solicitarile inzecindu-se in ultimele zile, astfel incat directiile de sanatate publica au cerut suplimentarea dozelor de vaccin cu peste 120.000 de doze.

Autoritatile recomanda vaccinarea ca fiind cel mai eficient mijloc de prevenire a infectarii. Medicii de familie sunt obligati sa vaccineze contra gripei porcine fiecare persoana care ii solicita, in caz contrar, acestia fiind sanctionati de Ministerul Sanatatii, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Acesta a precizat ca vaccinul nu are efecte adverse semnificative, fiind o metoda sigura de aparare. [Toti romanii se pot vaccina gratuit contra gripei porcine la medicul de familie].

Directiile de sanatate publica au mai informat ca stocurile de vaccin pandemic Cantgrip, produs de Institutul Cantacuzino, au fost epuizate si ca s-a cerut suplimentarea lor cu peste 120.000 de doze, in conditiile in care rata de transmitere a virusului a crescut de la 3-4% la 8-10%, scrie Wall-Street.

Oficialii MS au mai precizat ca directiile de sanatate publice au obligatia de a organiza in regim de urgenta centre de vaccinare antipandemica in unitatile sanitare, mai ales in cele de boli infectioase, pentru a creste rata de vaccinare in aceasta perioada de val pandemic. Atat persoanele asigurate, cat si cele neasigurate se pot vaccina gratuit.

In plus, incepand de saptamana viitoare, la aparitia unui caz intr-o clasa de elevi, activitatea cursurilor se vor suspenda 24 de ore, si nu sapte zile, asa cum era prevazut initial, timp in care se va realiza dezinfectia, potrivit MS.

  • "Epidemie" de vaccinari dupa moartea actorului Toni Tecuceanu
Moartea actorului de la "Cronica Carcotasilor" a tras un puternic semnal de alarma in randul populatiei. Daca pana in prezent, la Institutul Matei Blas din Capitala se vaccinau maximum cinci sau sase persoane pe zi, de marti, cand Toni s-a stins din viata, oamenii au inceput sa stea la coada pentru o injectie care sa-i fereasca de temutul virus AH1N1.

Surse medicale din cadrul institutului au declarat pentru Gardianul ca miercuri, in unitatea sanitara s-au efectuat in jur de 241 de vaccinuri. Serban Huidu, Mihai Gainusa, ldar si restul colegilor lui Tecuceanu de la Prima TV au fost de asemenea vaccinati, dupa ce medicii au descoperit ca actorul suferea de gripa porcina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.