Piesa "Lectia" de Eugen Ionesco, pusa in scena de Horatiu Malaele, revine la Teatrul National din Bucuresti (TNB) pe 10 ianuarie, la ora 19.00.
Spectacolul, primul montat de Malaele la TNB, il are ca protagonist chiar pe regizor, alaturi de care joaca Natalia Calin, Victoria Dicu, Aylin Cadir, Diana Stancu si Andreea Tanase. Premiera acestui spectacol a avut loc pe 16 mai 2009, in anul consacrat memoriei a 50 de ani de la moartea marelui dramaturg.

"<Lectia> lui Ionesco este o farsa tragica ce denunta absurditatea tezelor unice si exclusiviste, limbajul ca instrument al puterii si relatia letala dintre sexualitate si dictatura. Pe de alta parte, prostimea contemplativa, o masa de manevra la indemana casapilor investiti. Cum lumea n-a invatat mai nimic din greselile istoriei, lectia acestui spectacol nu-si propune sa fie un indreptar moralizator si plicticos, ci mai degraba o limpede oglinda"
, spune regizorul Horatiu Malaele.

Malaele a realizat si decorurile, in timp ce ilustratia muzicala ii apartine lui Dinu Giurgiu, iar costumele, Florilenei Popescu Farcasanu.

"Ceea ce impresioneaza este mestesugul actoricesc pe care Horatiu Malaele il rafineaza la maximum, reușind sa obțina efecte comice garantate prin exploatarea absurdului de gest, mimica, voce. Actorul isi foloseste propriul corp ca pe un instrument care, prin caricaturizarea inzestrarilor firesti ale fiintei umane, devine capabil sa ilustreze conditia absurda a omului contemporan: dereglarea mimicii care o ia inainte sau ramane in urma cuvintelor rostite, repetarea unor propozitii pana cand absurdul acestora devine evident, reluarea unor gesturi sau neducerea lor pana la capat, folosirea corpului ca pe un elastic imposibil de controlat, emisia de sunete bizare in loc de anumite cuvinte sau in completarea acestora - toate sunt procedee bine puse la punct de un actor inventiv, ce intuieste corect sursele absurdului in interpretarea actoriceasca si le foloseste la maximum. Conform aceluiasi principiu, regizorul-actor construieste si celelalte personaje"
, considera directorul Festivalului National de Teatru, criticul Cristina Modreanu, in ArtAct Magazine.

Biletele de intare la spectacol costa 16 sau 30 de lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.