Inca un deces s-a inregistrat in Romania din cauza gripei A/H1N1, numarul total al victimelor ajungand astfel la 66, potrivit datelor centralizate ieri de Ministerul Sanatatii, pentru ultimele 24 de ore. In acest context, secretarul de stat anunta ca toti romanii se pot vaccina gratuit contra gripei porcine la medicul de familie

Numarul total de infectari a ajuns la 5.915. Cele mai multe cazuri noi, 11, au fost depistate in judetul Botosani, urmat de municipiul Bucuresti, cu noua cazuri. Decesul raportat miercuri este cel al actorului Toni Tecuceanu, numarul total al mortilor ajungand astfel la 66.

Pana la finele anului trecut se vaccinasera contra gripei porcinei 166.000 de persoane, dintre care 40.000 doar in ultima saptamana a anului 2009. [7 mituri despre noua gripa!]

  • Toti romanii se pot vaccina gratuit contra gripei porcine la medicul de familie
Medicii de familie sunt obligati sa vaccineze contra gripei porcine fiecare persoana care solicita vaccinul, in caz contrar acestia fiind sanctionati de Ministerul Sanatatii, a declarat dr. Streinu-Cercel. Acesta a precizat ca vaccinul nu are efecte adverse semnificative, fiind o metoda sigura de aparare, relateaza NewsIn.

Vaccinarea contra gripei porcine este singura metoda prin care ne putem apara de boala, avertizeaza secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu-Cercel. Vaccinul produs de Institutul Cantacuzino este unul eficient, iar pana in acest moment nu au fost raportate reactii adverse semnificative, la cele 166.000 de persoane care s-au vaccinat pana la finele anului 2009, a adaugat acesta. Odata vaccinul facut, imunitatea se instaleaza intr-o perioada sde 10 pana la 14 zile. In acest interval, este posibila contractarea virusului, insa pacientii vor dezvolta o forma usoara a bolii, ne asigura Streinu-Cercel.

Vaccinul Institutului Cantacuzino este produs din virus ucis si splintat, ce nu contine virusul integral, ci fragmente din acesta, ceea ce face ca efectele secundare sa fie usoare, iar eficienta vaccinului ramane aceeasi, explica secretarul de stat.

In ceea ce priveste vaccinul pentru copii, finalizarea acestuia este asteptata la sfarsitul lunii ianuarie, momentan fiind in testare. Pentru moment, Streinu-Cercel spune ca nu se poate pronunta asupra oportunitatii imunizarii copiilor cu varste cuprinse intre 6 si 18 ani, de vreme ce vaccinul nu este gata. "Deocamdata, nu ma pronunt, nu este gata. Cine are posibilitatea, sa cumpere vaccin pentru copii de la producatorii straini", a declarat Streinu-Cercel.

Vaccinul contra gripei porcine produs de Institutul Cantacuzino nu este o noutate pentru Romania, acesta avand in componenta tulpini de virus gripal, iar procedura de fabricare se bazeaza pe un virus ucis si splintat, ceea ce face ca efectele adverse posibile sa fie reduse ca intensitate si gravitate, a mentionat dr. Geza Molnar, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie.

Posibilele reactii secundare sunt inofensive si trecatoare, de la durere resimtita la locul injectarii pana la stare febrila, iar despre efecte adverse grave nu poate fi vorba, spune Geza Molnar. In ceea ce priveste persoanele alergice, singura alergie care conteaza in acest caz este cea la oua.

  • Pacientii cu simptome de gripa porcina trebuie sa se prezinte la medic in 24 de ore
Pacientii cu simptome de gripa porcina trebuie sa se prezinte la medic in 24 de ore, sau in cel mult 48 de ore de la aparitia acestora, pentru ca tratamentul cu antivirale sa fie eficient si pentru a evita complicatiile grave, a declarat miercuri prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

Potrivit acestuia, cei care constata ca au simptomele specifice bolii, respectiv tuse seaca, febra, secretii nazale apoase, stare generala proasta si, ocazional, jena in gat, trebuie sa fie consultati cat mai repede de medicul de familie, sau de catre doctorii de la sectia de boli infectioase a celui mai apropiat spital.

Complicatiile ce pot aparea la pacientii cu virusul A/H1N1, printre care infectiile respiratorii si pneumoniile, pot fi fatale, sustin specialistii.

"Actorul Toni Tecuceanu, care a decedat, marti, dupa ce a dezvoltat asa-numitul sindrom al plamanului alb, se prezentase la medic dupa 72 de ore", a mentionat dr. Streinu Cercel.

Sindromul plamanului alb: Din cauza edemului pulmonar oxigenarea si vascularizarea plamanilor nu se mai realizeaza. Infectarea cu virusul gripal A/H1N1 cauzeaza un edem al tesutului interstitial pulmonar masiv, ingreunand astfel vascularizarea plamanilor, a explicat prof dr. Geza Molnar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.