Pentru ca sarbatorile au venit cu excese alimentare, este nevoie ca in perioada imediat urmatoare sa se urmeze un regim usor detoxifiant, insa nu foarte drastic, care sa asigure un aport energetic mai mare, asemanator activitatilor de zi cu zi
In perioada sarbatorilor, preparatele grase din carne, sarmalele traditionale si cozonacii aduc un surplus caloric de pana la 4-5 ori mai mare decat necesarul zilnic al organismlui. Activitatea fizica din aceasta perioada este redusa, iar tendinta este spre odihna si relaxare. Atfel, se creeaza “conditiile prielnice” pentru a lua in greutate si, totodata, pentru a acumula toxine in organism, digestia fiind ingreunata, iar sistemele energetice afectate. Astfel, in primele zile ale acestei saptamani, este indicat ca atat parintii, dar si copiii, sa urmeze un regim usor, dietetic, bazat in special pe legume si fructe, precum si lactate, recomanda Healthy.

  • Micul-dejun. Dimineata se pot consuma felii de paine cu branza de vaca slaba sau cu miere, o cana cu lapte cu cacao, o ceasca de cafea pentru adulti, un iaurt, o banana, un bol de cereale cu lapte.
  • Masa de pranz. La masa de pranz, pentru adulti, daca doriti o cura de detoxifiere, este indicat sa consumati numai vegetale si lactate, fara produse din carne sau oua. Micutii au nevoie insa de proteine, pentru ca se afla in crestere. Astfel, pentru masa de pranz este recomandata o supa sau ciorba si o portie de carne de pui sau peste, cu garnitura de legume. Este recomandat sa evitati mancarurile prajite. La masa de dupa-amiaza adultii pot lua o gustare mica, de exemplu un iaurt, fructe, salata sau o prajitura cu fructe (fara creme sau frisca). Copiii insa trebuie sa manance mai consistent, asadar le este recomandat un fel de mancare de baza, urmat de o salata de legume sau fructe. Dntre lichide, este recomandat ceaiul, in schimbul sucurilor din comert.
  • Cina. La cina se recomanda o supa usoara, poate si lactate, insa fara iaurt sau smantana. De asemenea, se pot consuma cateva felii cu branza de vaca. Se vor evita la cina mancarurile complexe, fructele sau cerealele, deoarece sunt energizante, dar si alimentele greu digerabile: alune sau seminte.

Cititi mai multe in Healthy.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.