Facultatile de stat pot pierde finantarea de la buget, sau chiar pot disparea. CNEAA va fi desfiintat.

Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica (CNEAA) va fi desfiintat in urmatoarele trei luni, iar finantarea universitatilor de stat de la buget nu va mai fi obligatorie, a anuntat ieri, la Palatul Victoria, ministrul Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea. Guvernul a aprobat, ieri, o ordonanta de urgenta privind asigurarea calitatii educatiei in Romania, care prevede infiintarea a doua Agentii pentru evaluarea institutiilor de invatamant, una la nivel preuniversitar si alta la nivel universitar, care sa inlocuiasca actualul CNEAA.

Aceste agentii vor evalua anual activitatea fiecarei institutii de invatamant, care vor putea fi chiar desfiintate in cazul in care nu se incadreaza in anumite standarde. "Nu vom mai finanta institutii de invatamant doar pentru ca sunt de stat", a spus ministrul Educatiei, care a precizat ca banii vor fi acordati in functie de numarul studentilor. Acest act normativ este, dupa cum a afirmat ministrul Miclea, "un act de protectie a consumatorului de educatie", care urmareste cresterea calitatii in invatamant.

"Pana acum CNEAA se ocupa de autorizarea si acreditarea institutiilor de invatamant si dupa aceea nu se mai interesa de calitatea invatamantului si de rezultate. Institutiile de invatamant superior pretind ca ofera pregatirea potentialilor beneficiari in diverse specializari si nimeni nu a verificat daca este concordanta intre ceea ce se promite si ceea ce se ofera studentilor", a subliniat ministrul Miclea. In cadrul institutiilor din invatamantul preuniversitar, agentia va putea propune politici asistentiale, pentru eliminarea cauzelor care au determinat o scadere a calitatii invatamantului.

La sfarsitul fiecarui an, cele doua agentii, vor face un raport privitor la felul in care se asigura calitatea in invatamant astfel, se va sti unde se asigura calitate. Membrii CNEEA nu se vor regasi in mod obligatoriu in cadrul agentiilor care vor fi infiintate, in conditiile in care normele prevad si eliminarea conflictelor de interese, astfel incat sa nu se mai ajunga in situatia in care evaluatorul este si seful institutiei evaluate. Demnitarii si rectorii nu vor putea fi membri ai agentiilor iar posturile din cadrul agentiilor pentru evaluare vor fi ocupate prin concurs.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.