24 decembrie este pentru romani si o zi de trista amintire. Acum 20 de ani, bucurestenilor le-a fost indusa ideea ca se afla sub amenitarea teroristilor. Bloggerul Marius Mioc publica un filmulet datat 24 decembrie 1989, care arata persoane imbracate in civil, adunate intr-o curte plina de masini militare, care scandeaza: "Jos terorismul!".

“Este vorba de filmari la o unitate militara din strada Toamnei. Una din persoanele din conducerea unitatii e identificat ca si “colonel Voicu”. Vedem persoane imbracate in civil, adunate in careu intr-o curte plina de masini militare, scandind: “Victorie!”, “Traiasca Romania!”, “Romania!”, “Sintem cu poporul!”, “Multi ani traiasca!”, “Si noi luptam cu voi!” (chiar asa; lozinca asta poate avea dublu inteles), “Jos terorismul!”.

Un cetatean civil care spune ca este de la Institutul de Fizica Atomica e prezentat unitatii si face apel catre cadre sa ajute, fiindca sint profesionisti. Cuvintarea cetateanului e primita cu scandari “Vom lupta!”, “Vom lupta pentru popor!”.

Apoi urmeaza alte scandari: “Noi luptam cu teroristii!”. Cineva anunta ca pe bulevardul Dacia se trage. “Atentie la mine. O sa primiti ordin acuma sa luptam impotriva teroristilor! Teroristii sint in apropierea noastra! Vom da arme acuma din ordinul Consiliului Superior, si trecem la actiune cum se ordona”, spune un ochelarist care pare seful, si este aclamat de ceilalti. Noi scandari “Victorie!”, “Jos cu terorismul!”. Vedem apoi persoane in civil care au luat pistoale si pleaca intr-o directie necunoscuta”, explica Marius Mioc.

Acesta precizeaza ca acest film din 24 decembrie '89 nu face parte din filmarile Televiziunii Romane din acea perioada.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.