Vara lui 2005 sta sub semnul blestemului. Rand pe rand, judetele tarii au intrat sub ape, potopul dovedindu-se neiertator.

Victime omenesti, mii de case distruse si culturi compromise aproape pe intreaga suprafata a Romaniei compun tabloul dezastrului din ultimele doua luni. Din pacate, puhoaiele nu se vor opri, prognozele meteorologice anuntand, in continuare, ploi abundente in foarte multe zone ale teritoriului. Potrivit raportului Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, privind situatia hidrometeorologica din ultimele ore, debitele raurilor interioare si ale Dunarii au fost in crestere, ca urmare a cantitatii importante de precipitatii cazute.

Peste cota de pericol s-au situat rauri din Mehedinti, Dambovita, si Vrancea, iar depasiri ale cotei de inundatie s-au inregistrat in bazinele hidrologice din Arges si Prahova. Depasiri ale cotei de atentie au fost consemnate in raurile din Gorj, Bistrita Nasaud, Cluj, Valcea si Hunedoara. Hidrologii anunta si in urmatoarele zile cresteri ale debitelor, in principal din cauza precipitatiilor prognozate, cu caracter torential, in special pe raurile mici din sudul, centrul si vestul tarii, dar si pe cursurile superioare ale afluentilor de dreapta ai Siretului si pe raurile din Dobrogea.

Unul dintre judetele afectate de caderea precipitatiilor a fost si Prahova, unde, ca urmare a revarsarii raurilor Teleajen si a paraurilor Drajna si Ogretineanca, in localitatile Valenii de Munte, Cerasu si Drajna au fost afectate 10 diguri de sprijin si 9 praguri de fund din lemn si prefabricate din lungul acestor cursuri de apa. Pana ieri, au fost inregistrate averse si descarcari electrice in Banat, Crisana, Transilvania, Oltenia, Muntenia, sudul si centrul Moldovei si local in Maramures si Dobrogea. Au fost semnalate si caderi de grindina in zonele Galati, Cluj si Dolj, iar cantitatile de apa cazuta au masurat 58 de litri/mp in Pitesti, 49 l/mp in Galati si 42l/mp in Smida, Transilvania.

Drumuri nationale blocate

In Neamt, aluviunile aduse de torentii formati pe versantii muntilor au provocat blocarea DN 11 si DN 12. Puhoaiele au rupt si un pod de beton de pe DJ 155 F din comuna Ceahlau, iar statiunea montana Durau a ramas izolata. In Cluj, mai multe drumuri judetene au fost blocate din cauza distrugerii carosabilului si a alunecarilor de teren, pe drumul judetean 108 K, din zona Barajului Floroiu, producandu-se si caderi de piatra.

In Harghita, autoritatile au intrat in alerta maxima, pericolul inundatiilor in localitatile din zona cursurilor raurilor Olt si Mures fiind extrem de ridicat. Apele revarsate au perturbat grav circulatia din zona Cheile Bicazului. Paraul Bicajel si-a iesit din matca si a blocat DN 12 C Gheorgheni-Bicaz, iar in zona Luncilor, apele paraului Trotus au inundat un drum national. In Covasna, drumul judetean 113 s-a surpat pe o lungime de 35 de metri, intre comuna Bicsad si Lacul Sfanta Ana. Circulatia pe Valea Oltului a fost blocata, ieri dimineata, mai multe ore, din cauza caderilor de pietre, nisip si copaci pe sosea.

Viiturile lovesc din nou

Ploile torentiale au umflat apele paraului din zona Chiojdu si Catina din Buzau, formand viituri. Puhoaiele au patruns in zece locuinte, inundand anexe si gradini. Doua drumuri judetene au devenit impracticabile, iar vantul puternic a lasat fara curent electric peste o mie de familii. Inundatiile au afectat si peste 50 hectare de terenuri agricole si fanete, iar zeci de animale au fost luate de ape. Totodata, viiturile au inundat mai multe gospodarii din localitatile Hogota si Borsec, din judetul Harghita. In satul gorjean Miluta, viitura a atins un metru si jumatate si a intrat in casele localnicilor. Apele au ucis pasari si animale, iar fantanile din sat au fost colmatate.

17 judete afectate

Potrivit ultimului bilant, 17 judete au fost afectate de inundatii, pagubele nefiind inca estimate. In Bacau, peste 500 de case au suferit deteriorari importante, din cauza revarsarii apelor, iar in judetul Constanta, localitatea Basarabi, vantul a smuls acoperisurile a 13 case. In Mehedinti, au fost inundate 182 de case, curtile si anexele a 708 gospodarii, doua obiective social-economice, 54 poduri si podete, 24,22 km de drumuri judetene, 87,6 km de drumuri comunale, 300 m drumuri forestiere si 658 fantani.

Aproape o suta de tineri aflati in tabara montana din satul Buru, judetul Cluj, au ramas izolati din cauza ploilor torentiale, carosabilul fiind in pericol de surpare in zona carierei de piatra. Peste 30 de gospodarii din orasul timisean Recas au fost inundate, atat din cauza ploilor torentiale, cat si a canalelor de la marginea oraselor, care nu au mai fost curatate de ani buni.

Blocaje pe calea ferata

Cele mai multe trenuri au inregistrat intarzieri de cateva zeci de minute, existand insa si cazuri in care intarzierea a fost anuntata ca "nelimitata", cum a fost si cel al trenului personal spre Targoviste. In noaptea de luni spre marti, circulatia feroviara a fost intrerupta mai multe ore intre localitatile Teius si Razboieni, in zona municipiului Aiud. Trenurile au fost oprite din cauza inundarii podului de cale ferata din Aiud si au inregistrat intarzieri de peste patru ore. Ieri dimineata, zeci de calatori au ramas blocati, peste sapte ore, intr-un tren rapid, in Defileul Jiului, intre localitatile Lainici si Livezeni, din cauza unui copac doborat de vant care a afectat reteaua de alimentare cu energie.

Poduri prabusite, in Constanta

Ploile abundente au provocat avarierea grava a doua poduri in judetul Constanta, iar pericolul de inundatii in zona a crescut. Este vorba despre podul rutier de pe DJ 222, de la iesirea din Petrosani, spre Tufani, si podul de pe DJ 307, din localitatea Sipote. Autoritatile locale din comuna Deleni au anuntat ca pe Drumul Judetean 307, podul din localitatea Sipote, la cinci kilometri de traversarea canalului de irigatie, este colmatat, pericolul de inundatii fiind iminent. Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta s-a deplasat in zona pentru a lua masuri de refacere a podurilor distruse.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.