Din 2006, Romania va trebui sa respecte anumite limite de zgomot, dar si aparatura fabricata astfel incit sa nu deranjeze auzul, potrivit normelor europene. Cei care vor avea petreceri si vor da muzica tare vor plati la Garda de Mediu o taxa speciala, pe motiv ca-si polueaza fonic vecinii. In timpul zilei, galagia nu trebuie sa depaseasca 50 de decibeli, iar in timpul noptii, 40 de decibeli. Marile orase vor avea harti de zgomot, pe care vor fi hasurate zonele galagioase, iar cei care se muta in astfel de cartiere vor sti la ce sa se astepte.

Harti speciale pentru zonele in care zgomotul este intens, taxe pentru depasirea limitelor de zgomot admise, muzica avind sonor redus, alarme auto fabricate astfel incit sa nu deranjeze auzul. Toate acestea vor aparea in Romania din anul viitor, ca urmare a alinierii la normele europene. Odata cu integrarea in UE, toate utilajele, autovehiculele, alarmele auto si chiar aparatele casnice vor fi evaluate in functie de vibratii si de intensitatea zgomotelor pe care le produc.

Ele vor avea o eticheta in care se va specifica exact intensitatea zgomotului pe care il produc, iar din 2007 se vor introduce si taxele pe care utilizatorii vor trebui sa le achite daca depasesc limitele de zgomot maxim admise. Taxele vor fi diferite in functie de activitatea si de durata acesteia, spun specialisti din cadrul Ministerului Mediului. La ora actuala, masuratorile Directiei de Mediu din Primaria Capitalei demonstreaza ca bucurestenii sint supusi unor zgomote de doua ori mai mari decit limita admisa.

Harti de zgomot facute de primarii

Din 2006, toate autoritatile locale care administreaza zonele cu mai mult de 250.000 de locuitori si cele care administreaza aeroporturile vor trebui sa aloce bani pentru realizarea hartilor de zgomot si sa gestioneze poluarea fonica. Nici localitatile mai mici nu au scapat. Pina in 2011, toate aglomerarile din Romania vor trebui sa aiba astfel de harti. Poluarea fonica se refera la volumul zgomotelor pe care le recepteaza o persoana la un moment dat.

Astfel, nivelul zgomotului in fata cladirilor de locuit nu poate depasi 50 de decibeli, pe timp de zi, conform datelor furnizate de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. Nici Ministerul Sanatatii nu a omis poluarea fonica. Pe timp de noapte, nivelul de zgomot nu trebuie sa depaseasca 40 de decibeli, potrivit ordinului dat de minister. La ora actuala, poluarea fonica depaseste si de doua ori limita admisa, conform datelor furnizate de Agentia Nationala de Mediu. "Daca o persoana este supusa unui zgomot cu o intensitate mai mare de 80 de decibeli, aceasta risca sa-i fie afectat auzul", spune Lucia Radu, medic ORL.

Psihicul, afectat de zgomot si de reclame agresive

Poluarea vizuala este la fel de nociva ca si cea fonica, spun specialistii. O plimbare prin oras inseamna atit poluare fonica, cit si vizuala. Aceasta se refera la diversitatea de imagini si culori intilnite, care mai de care mai stridente. Reclamele, de exemplu, sint cei mai puternici poluanti vizuali si ne agreseaza fara sa ne dam seama. "Psihicul omului este afectat din cauza zgomotului si a spoturilor agresive intilnite la tot pasul", este de parere Lucia Radu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.