Numarul de someri a crescut in luna noiembrie cu 29.184 fata de luna precedenta, pana la 683.123, nivel neatins din martie 2004, ce corespunde unei rate a somajului de 7,5%, potrivit datelor publicate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

La sfarsitul lui octombrie erau inregistrati 653.939 someri, iar rata somajului era de 7,1%, informeaza NewsIn.

"Cresterea numarului de someri din noiembrie este aproape identica cu cea din luna octombrie, de unde rezulta ca ne vom incadra in tinta stabilita pentru sfarsitul anului 2009. Este bine ca, din numarul total al somerilor, 469,2 mii sunt indemnizatii", a spus Silviu Bian presedintele ANOFM.

Directorul general al ANOFM, Eugen Preda, estimeaza ca rata somajului nu va depasi 8% pana la sfarsitul anului, iar numarul total al somerilor va fi de circa 700.000. "Nu cred ca luna decembrie va aduce alti 50.000 de someri, pentru ca cine a avut de facut disponibilizari a facut, pentru a-si dimensiona personalul in conditii de criza. De obicei, lunile decembrie si ianuarie sunt calme. In luna decembrie sunt sarbatorile, iar in aceasta perioada serviciile si comertul merg destul de bine", a precizat Preda.

Numarul de someri a crescut in noiembrie pentru a 17-a luna la rand. Un numar atat de mare de someri nu a mai fost atins din martie 2004, cand au fost inregistrate 697.370 persoane fara loc de munca.

In 30 septembrie, directorul ANOFM, Eugen Preda, declara ca numarul somerilor ar putea creste pana la sfarsitul anului la 725.000 - 750.000 de persoane, in conditiile in care rata somajului se va apropia de 8%. El a adaugat ca, data fiind perioada de scadere a economiei, considera ca rata somajului va creste si in trimestrul I din 2010, dar a precizat ca nu poate spune daca va ajunge la 9% dupa primele trei luni ale anului viitor.

Directorul ANOFM a mai spus ca principalele domenii afectate de criza economica, ce se reflecta si asupra salariatilor, sunt constructiile, domeniul bunurilor de folosinta indelungata si al celor de uz curent.

Cati angajatori vor mai recruta in 2010?

In ceea ce priveste angajarile in 2010, un studiu realizat de Manpower releva faptul ca mai mult de un sfert dintre companiile de pe piata locala se asteapta la scaderea activitatii de recrutare in primele trei luni ale anului viitor, in timp ce doar 15% dintre angajatori intentioneaza sa creasca volumul angajarilor.

Previziunea neta de angajare pentru primul trimestru al lui 2010 se mentine la aceleasi cote de pesimism ca si cea din ultimele trei luni ale acestui an, la -11%, in scadere cu patru procente fata de inceputul anului in curs. Astfel, Romania ocupa ultima pozitie din UE in ceea ce priveste prognosticul de angajare in 2010, la egalitate cu Irlanda si Spania.

Angajatorii din sase regiuni ale tarii anticipeaza valori negative in ceea ce priveste activitatea de angajare pentru primele trei luni ale 2010. Cei mai pesimisti sunt angajatorii din sud-est si Moldova, unde previziunile de angajare sunt de -21%, respectiv -19%.

Cititi pe Wall-Street.ro mai multe despre regiunile in care angajatorii vor face recrutari in primele trei luni din 2010.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.