Ieri, in piata Operei din Timisoara, sute de sustinatori ai PSD si PDL, dar si fosti revolutionari s-au imbrancit si au protestat strigand: Jos Comunismul! Pana seara insa, protestele s-au extins in mai multe orase din tara.

Sute de sustinatori ai PSD, dar si ai PD-L si revolutionari s-au strans ieri in Timisoara pentru a-i huidui pe Mircea Geoana, Crin Antonescu si pe Gheorghe Ciuhandu si pentru a striga "Jos comunismul". Potrivit NewsIn, protestele au inceput in timp ce Mircea Geoana si Crin Antonescu sustineau discursuri in incinta Operei din Timisoara Sustinatorii PDL si revolutionarii i-au huiduit pe cei doi lideri de partid si le-au cerut sa iasa afara, sa nu se ascunda.

In zona s-a format un cordon de jandarmi, care au incearcat sa desparta cele doua tabere care s-au declarat impotriva pactului semnat de ziua nationala intre cei doi lideri politici. O parte a sustinatorilor PDL au scandat "Geoana, nu uita, Timisoara nu-i a ta! Ciuhandu tradatorul! Jos comunismul! Rusine!", "Proclamatia de la Timisoara nu-i a voastra", iar de cealalta parte simpatizantii PSD si PNL au strigat "Jos Basescu!" si "Basescu scurt la minte, Mircea Geoana presedinte".

Dupa ce mitingul sustinatorilor candidatului PSD s-a incheiat si acestia au parasit zona centrala a orasului, peste 100 de persoane au continuat sa scandeze impotriva lui Mircea Geoana. Acestia i-au reprosat primarului Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, ca a transformat Piata Operei din Timisoara in Piata Rosie a PSD-ului. Manifestantii anti-Geoana au adus cu ei un banner in care apareau Ion Iliescu, Marian Vanghelie, Mircea Geoana, Viorel Hrebenciuc si Adrian Nastase, caruia au incercat initial sa-i dea foc, dupa care l-au rupt si l-au calcat in picioare.

Mircea Geoana, Crin Antonescu si Klaus Johannis au parasit cladirea operei prin spate, in timp ce in Piata Operei manifestatia era in plina desfasurare. [Manifestatia anti-PSD de la Timisoara continua pe Twitter]


"Azi in Timisoara, maine in toata tara!"

Zeci de persoane, in majoritate tineri, au protestat, marti seara, si in Brasov, Iasi, Constanta, Targoviste si Cluj, in semn de solidaritate cu manifestantii anti-PSD de la Timisoara.

Cica 500 de brasoveni s-au adunat, aseara, in centrul orasului, intr-o manifestatie indreptata impotriva comunismului, scandand lozinci anti-Geoana si anti-Iliescu. Tinerii au scandat lozinci anticomuniste si impotriva lui Ion Iliescu si au declarat ca au vazut ce s-a intamplat la Timisoara, unde cei care manifestau impotriva lui Mircea Geoana si a reinstaurarii comunismului, si s-au decis sa organizeze o manifestatie de sprijin la Brasov. "Nu vrem sa mai ajunga comunistii la putere. Am vazut ce s-a intamplat astazi (ieri, n. red) cu fratii nostri de la Timisoara si ne-am adunat aici sa-i sprijinim", a declarat Stefan Munteanu, unul dintre participantii la demonstratie. S-a scandat "Refuz, rezist, sunt anticomunist", "Jos comunismul, Jos Iliescu", "Romania nu uita, PSD e PCR", "Azi in Timisoara, maine in toata tara!", "Pacat, pacat de sangele varsat" si s-a cantat "Desteapta-te romane".

La Iasi, tinerii au strigat sloganuri impotriva comunismului dar si a candidatului PSD Mircea Geoana. Manifestatia s-a desfasurat pe parcursul a 30 minute, timp in care tinerii au mers din Piata Unirii spre sediul PSD Iasi, grupul fiind condus ad-hoc de poetul iesean Dorin Spineanu, care avea si un megafon. Iesenii au venit in Piata Unirii in urma mesajelor care au fost postate pe site-uri de socializare si raspandite prin intermediul serviciilor de mesagerie online.

Tot aseara, aproximativ 40 de constanteni s-au strans in fata Prefecturii, in mod de solidaritate cu protestatarii din Timisoara. La fata locului au ajuns echipaje ale Jandarmeriei si Politiei, care au supravegheat protestul. O masina a jandarmilor a fost amplasata in fata Primariei. Cu toate acestea, nu s-au inregistrat incidente. Dupa circa o ora, demonstratia de la Constanta a luat sfarsit, manifestantii neavand autorizatie pentru organizarea mitingului.

Si in Cluj au avut loc proteste. Circa 50 de tineri s-au adunat, marti seara, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, si au inceput sa scandeze mesaje anticomuniste, lozinci ale Revolutiei din 1989 si mesaje impotriva fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu. Tinerii au avut la ei si cateva steaguri ale Romaniei, unele dintre ele fiind steagurile Revolutiei, cu stema Republicii Socialiste Romania decupata si au scandat "Jos comunismul", "Jos Iliescu", "Timisoara nu uita, Clujul e de partea ta", "Azi in Timisoara, maine in toata tara" sau "Romania nu uita, Revolutia e a ta". Alti manifestanti au fost mai nervosi, una din tinere urland ca traieste intr-o "tara de c...t" si ca "macar Basescu a facut ceva pentru tara asta". Majoritatea participantilor la protest au refuzat sa vorbeasca cu presa. Tot protestul a durat in jur de 40 de minute.

Alte cateva sute de persoane au participat, aseara, la un miting spontan, in fata primariei Targoviste, manifestantii intonand imnul national si fluturand steaguri tricolore. Cele aproape 400 de persoane adunate in zona centrului vechi au cantat, au intonat imnul national, au fluturat steaguri tricolore si au scandat lozinci legate de Timisoara. Din cand in cand, grupuri de oameni strigau: "Jos, Geoana!".

Peste o suta de persoane s-au strans la Piata Universitatii

Peste o suta de persoane s-au strans aseara in zona fantanii de la Piata Universitatii din Bucuresti pentru a scanda lozinci anticomuniste si impotriva lui Ion Iliescu. Manifestantii de la Piata Universitatii au cerut chiar TVR sa transmita in direct protestul, au scandat lozinci pro-Basescu si i-au acuzat pe liderul PNL, Crin Antonescu, si pe primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, ca s-au aliat cu "comunistii".

Presedintele Organizatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, a declarat pentru NewsIn ca mitingul organizat in Piata Universitatii e o reactie "fata de cinismul" de care au dat dovada Mircea Geoana si Crin Antonescu de a merge la Timisoara si "a calca pe sangele eroilor". Manifestantii prezenti la Universitate au mai scandat mesaje precum "Geoana nu uita, te votam la Moscova!", "Jos comunistii!", dar si "Basescu! Basescu!". La eveniment au fost impartite pliante cu mesaje de campanie ale lui Traian Basescu, alaturi de altele impotriva lui Mircea Geoana. [Basescu isi cheama "armata" in centrul Bucurestiului]

Democrat-iberalii se leapada de vina

Liderul PDL Timis Constantin Ostaficiuc a declarat ieri, pentru NewsIn, ca Biroul Judetean al partidului a dat un ordin intern potrivit caruia PDL sa nu organizeze nicio contra-manifestatie la mitingul PSD de la Timisoara, adaugand ca oamenii prezenti in Piata Operei protesteaza in nume personal. "Nu am organizat nimic, nicio manifestatie. Avem chiar un ordin intern al Biroului Permanent Judetean: fara contra-manifestatii. Cei care protesteaza o fac in nume personal 100%. De altfel, nu e nimeni in portocaliu la manifestatie, am dat ordin sa nu fie nimeni in portocaliu", a sustinut Ostaficiuc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.