De Ziua Nationala a Romaniei, de la ora 14.00, mai multe ONG-uri vor urina simbolic pe gardul pe care BNR il construieste pentru a interzice accesul publicului pe un teren pana de curand public.
Acest protest neconventional care se impotriveste unei "noi uzurpari a spatiului public de catre spatiul privat" se va desfasura in fata sediului Bancii Nationale a Romaniei din strada Doamnei, Bucuresti si este organizat de catre ONG-urile membre ale Platformei pentru Bucuresti.

Protestul este organizat dupa ce, in urma cu cateva zile, Banca Nationala a Romaniei a inceput constructia unui zid imprejmuitor inspre strada Doamnei, constructie prin care este interzis accesul pe un teren pana de curand public (scarile Bancii, cunoscute ca punct de intalnire pentru tineri).

Potrivit reprezentantilor Salvati Bucurestiul, autorizatia de construire a gardului a fost emisa in mod ilegal de arhitectul sef al sectorului 3. Potrivit acestora, sediul Bancii Nationale a Romaniei este monument istoric incadrat in clasa A, iar potrivit legii monumentelor, orice autorizatie in raza sa de protectie de 100 de metri trebuie sa aiba avizul Directiei de Patrimoniu din Ministerul Culturii, aviz care in situatia de fata nu exista.

Reprezentantii organizatiei neguvernamentale semnaleaza si alte astfel de situatii, in care institutiile au decis sa imprejmuiasca terenuri sau parcuri publice: "Cateva sute de metri patrati ai parcului Cismigiu au fost de curand imprejmuiti, iar accesul publicului a fost interzis. Este vorba de terenul din jurul fostei florarii apartinand Horticola, situat langa Liceul Lazar. Patriarhia Romana a inceput si ea in urma cu aproximativ un an constructia unui zid inspre bulevardul regina Maria. Prin acest zid se interzice accesul intr-un parc pana acum cu acces public", sustin acestia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.