In perioada 02 decembrie 2009 31 ianuarie 2010, Centrul de Introspectie Vizuala din Bucuresti propune publicului un nou proiect - "FreshLatino", aflat in grija curatoriala a spaniolei Ariadna Cantis. Deschiderea expozitiei va avea loc maine, de la ora 19.00.
FreshLatino reprezinta o selectie de paisprezece birouri realizate de arhitecti iberoamericani care folosesc formatul video-instalatiei pentru a-si face cunoscute creatiile: unele sunt constructii minimale, altele fac trecerea intre arta contemporana, performanta si arhitectura sau ne propun noi modalitati de citire radiografiere a complexitatii orasului contemporan.

FreshLatino este conceput ca platforma de documentare ce creaza legaturi de ambele parti ale Atlanticului, redesenand o noua geografie culturala. Tinerii arhitecti se apropie de oras si de cercetarea teritoriului urban intr-o forma diferita, manevrand noi strategii de interactiune, un nou “approach”.

De aici se poate structura o retea de schimb, informare si cooperare pentru a dezvolta propuneri alternative focalizate pe intelegerea si proiectarea teritoriului latinoamerican, Spania si Portugalia, fundamentate pe utilizarea strategica a noilor tehnologii, pe exploatarea sistemelor emergente luand in considerare biodiversitatea si constructia unei gandiri transversale care cauta sa materializeze identitatea iberoamericana contemporana.

Daca acceptam ideea ca America a fost laboratorul miscarii moderne intr-o forma inegala si fragmentata, care este azi rolul Iberoamericii in panorama arhitecturii emergente si a gandirii contemporane?

FreshLatino incearca sa raspunda la aceasta intrebare cu ajutorul artistlor: A77 (Argentina); Tomás Saraceno (Argentina); Adamo – Faiden (Argentina); Estudio Bijari (Brazilia); Lua Nistche (Brazilia); Martín Alonso + Daniel Rosenberg (Chile); Pezo Von Ellrichshausen Arquitectos (Chile); Uro1.org (Chile); Felipe Arturo (Columbia); Husos (Columbia); Eduardo Cadaval (Mexic); Pilar Echezarretta (Mexic); Pedro Bandeira (Portugalia); Andrés Jaque (Spania); PKMN (Spania); Supersudaca.

Curatoarea acestui eveniment, Ariadna Cantis este arhitecta, absolventa a ETSAM. Ea isi concentreaza activitatea profesionala pe diseminare si comunicare in domeniile urbanismului si arhitecturii. Este corespondent la Madrid al editurii ACTAR si al revistei A10. Din anul 2000 este curator al programului de cercetare “Panorama Emergenta”, iar din 2006 este comisar al platformei de difuzare FRESHMADRID si FRESHFORWORD. In prezent isi imparte activitatea intre difuzarea arhitecturii, cercetare si curatoriat prin intermediul proiectelor, expozitiilor si publicatiilor, cu scopul de a genera o gandire critica intre arhitectura si cultura contemporana.

Joi 03 decembrie 2009, de la ora 18.00 sub aceeasi incarcatura simbolica degajata de expozitia FreshLatino se va desfasura si “Arhitectura performativa: agenti si practici arhitecturale emergente”-patru prezentari de Ariadna Cantis (Madrid), Husos (Diego Barajas & Camilo García, Madrid), studioBASAR (Alex Axinte & Cristi Borcan, Bucuresti), Teodor Frolu (Bucuresti). Dialogul va fi moderat de Justin Baroncea (Bucuresti).

Diego Barajas
este arhitect, absolvent al Universitatii los Andes din Bogota. Lucreaza in Bogota in cadrul programul guvernamental Spatiul Public. In 2002 obtine diploma de Masterat la Institutul Berlage, avandu-l drept coordonator pe Bart Lootsma. Este autorul cartii “Dispersion, A Study of Global Mobility and the Dynamics of a Fictional Urbanism (Episode Publishers)” o cercetare dedicata problematicilor spatiului public in contextul globalizarii si teritoriilor afectate de procesele de migratie. Lucrarile sale sunt publicate international si este prezent in cadrul unor expozitii gazduite de Witte de With Rotterdam, Rotterdam Historisch Museum, PhotoEspaña 2005, Panorama Emergente - a 4-a editie a Bienalei Iberoamericane de Arhitectura Lima, Fundación Tapies Barcelona. Participa in cadrul unor conferinte precum Archilab 2004 in Orleans sau Europan 9 in Germania. In prezent este doctorand al Universitatii Politehnice din Madrid. Este parte a grupului HUSOS impreuna cu Camilo García.

Camilo García a studiat arhitectura la Universitatea los Andes din Bogota si la Scoala de Arhitectura Mackintosh din Glasgow. Lucreaza pentru doi ani pentru biroul de proiecte in spatiul public al Municipalitatii din Bogota, dezvoltand proiecte mai ales pentru zonele defavorizate. A fost parte a echipei Ciudades (Barco, Salazar si Bonilla) si a colaborat cu Roberto J. Londoño in dezvoltarea unor modele experimentale pentru casele sociale din Columbia. Intre 2000 si 2002 este inscris la Masteratul de Arhitectura si Urbanism al Institutului Berlage din Rotterdam. Din 2003 traieste in Madrid, lucrand in Spania si Columbia. Este parte a grupului HUSOS impreuna cu Diego Barajas. Este asistent-cercetator al Universitatii los Andes din Bogota si conferentiaza in institutii precum UBA in Buenos Aires si Universitatea Cape Town.

Justin Baroncea 
este arhitect, corespondent al revistei Arhitectura la Barcelona. Este doctor in arhitectura la Universitatea Politehnica din Catalunia / Barcelona, iar intre 2004 si 2006 preda la departamentul de proiectare al scolii BAC-FPC Barcelona. A absolvit Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” Bucuresti in 1998 si programul de master in urbanism in cadrul aceleiasi scoli in 1999. Din 2007 lucreaza impreuna cu grupul POINT 4 Space si este unul din initiatorii proiectului Magic Blocks. Domenii de cercetare: spatiu - memorie - loc, spatiu public - societate civila, lectura deconstructiva a locului.

De formatie arhitect, Teodor Frolu este un antrepenor de succes in domeniul industriilor creative (comunicatii, multimedia, arhitectura si regenerare urbana). In activitatea sa imbina intelegerea personala a modului in care oamenii percep spatiul cu paradigme de comunicare, dezvoltand proiecte inovative si de colaborare ce raspund contextelor sociale si culturale specifice. In cele din urma, Teodor Frolu isi propune sa aiba un rol activ in schimbarea sociala facand apel la instrumente provenind din zona industriei comunicationale, din arhitectura si din activarea sferei publice. In prezent este presedinte al boardului Centrului International de Arta Contemporana, membru IPRA (International Public Relations Association) si membru fondator ASUB.

studioBASAR este un studio de arhitectura format in 2006 de Cristi Borcan si Alex Axinte, ca o echipa ’search and rescue’ ce actioneaza ca un agent de observatie si interventie arhitecturala. studioBASAR a dezvoltat metoda ’search and rescue’ (SAR): CITY, ca o cautare strategica dezvoltata pe un program de actiune ce investigheaza dinamica orasului contemporan. SAR: CITY este o suma de capitole de analiza si diagnostic, dezvoltate si testate in mediul urban. Scopul acestor capitole este de a iesi public si de a atrage atentia asupra unor subiecte periferice precum banalitatea, improvizatia sau ilegalitatea, ce fac parte din sistemul dinamic al culturii urbane contemporane. In prezent, studioBASAR face parte din echipa proiectului Magic Blocks si este membru ASUB.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.