Statul roman are in acest moment sub protectie cateva zeci de martori. Sunt persoane ale caror marturii pot dezlega cazuri importante de crima organizata, spalare de bani cu prejudicii uriase sau terorism. O data intrati in programul de protectie, martorilor li se schimba identitatea, domiciliul, locul de munca, poate chiar si infatisarea, lucru care costa zeci de mii de euro lunar.

Programul de protectie a martorilor consta in audierea pe baza altor date de identitate, protejarea declaratiei, masuri de paza pe timpul transportului la instanta sau la domiciliu, asigurarea unor sisteme de alarmare la domiciliu, punerea sub ascultare a telefonului cu aprobarea martorului si a judecatorului, schimbarea domiciliului, a locului de munca.

"In prezent, avem sub protectie cateva zeci de martori. Nu va pot spune numarul exact pentru ca datele sunt confidentiale, dar sunt pana in 50. Si asta pentru ca protejarea unui martor costa foarte mult", ne-a declarat chestorul Mihai Gheorghe, seful Oficiului National pentru Protectia Martorilor (ONPM)

Mii de euro cheltuite intr-o luna

Sumele cheltuite in program depind de masurile care se iau in cadrul schemei de protectie si asistenta, de perioada de timp, de numarul membrilor familiei etc. Cel mai putin costisitor este un martor caruia i se acorda doar paza pe timpul deplasarii de la domiciliu spre instanta, aproximativ 50 de milioane de lei. Cel mai scump martor este acela care parcurge absolut toate etapele programului.

"Sunt martori care pot sta sub protectia noastra si trei ani. Ii schimbam domiciliul, ii protejam si familia daca este cazul, iar daca nu-si gaseste loc de munca, el si familia lui trec in intretinerea noastra. In aceste cazuri, cheltuielile pot ajunge pana la cateva zeci de mii de euro", spune chestorul Mihai Gheorghe.

Mai mult, in scurt timp, persoanele sub protectie ar putea fi ascunse si in strainatate, ceea ce ar ridica si mai mult nivelul costurilor. "In septembrie se va organiza un simpozion de profil in care vom stabili relatii de reciprocitate, in special cu tarile vecine. Atunci cand gradul de risc va fi foarte mare, martorii pot fi ascunsi si in alta tara", a completat seful ONPM.

Lege noua, meserie noua

Inceputul Oficiului National pentru Protectia Martorilor a fost greoi, cu oameni si bani putini. Intre timp, situatia s-a schimbat. "Acum dispunem de tot ce avem nevoie pentru a ne desfasura optim activitatea. Avem buget suficient, avem oameni suficienti si bine instruiti", spune chestorul Gheorghe. In mai 2004 a fost aprobat regulamentul pentru aplicarea Legii nr. 682/2002, privind protectia martorilor. Legea e "tanara", dar este similara cu legislatia europeana.

Potrivit acestui act normativ, persoanele care pot intra in programul pentru protectia martorilor sunt cele audiate in cazul infractiunilor deosebit de periculoase, cum ar fi traficul de carne vie, spalare de bani, omor, terorism, mai exact orice fapta penala care este pedepsita cu peste zece ani de inchisoare.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.