Studentii din Romania invata materii 'expirate', predate de dascali neantrenati in competitia de pe piata reala, in timp ce absolventii de facultate sunt nepregatiti pentru piata muncii si au sanse mici de angajare

Prea multa teorie si prea putina practica

Odata ajunsi pe piata muncii, absolventii constata faptul ca, in facultate nu au deprins abilitati necesare pentru obtinerea unui loc de munca, arata studiul "Educatie de calitate pentru piata muncii", prezentat marti de Centrul Educatia 2000+ si de Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS).

"Am intalnit universitati care ne-au spus ca nu le intereseaza ce fac absolventii dupa ce termina. Exista unele institutii care se prezinta bine la exterior, dar ceea ce prezinta pe site-uri nu se gaseste la interior", a declarat Ioan Curtu, presedintele ARACIS,citat de Adevarul.

Ioan Panzaru, rectorul Universitatii Bucuresti, recunoaste ca la facultatile pe care le are in subordine se invata prea multa teorie. "De exemplu, la Facultatea de limbi straine, studentii fac prea putine exercitii de vorbire. La Facultatea de Geologie, in schimb, se fac stagii lungi de practica fara ca acest lucru sa aiba vreun folos", a explicat acesta.

Companiile acuza universitatile din Romania: Nu aveti cultura pe piata muncii!

Multe companii private din Romania au ajuns sa faca abstractie de oferta universitatilor, organizand propriile cursuri de pregatire pentru angajati, chiar daca acestia au terminat o facultate.

Cititi mai multe in Adevarul


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.