Vasile Damian s-a ales cu o fractura de mandibula, cativa dinti rupti si o fesa taiata cu cutitul, iar colegii sai, cu arcadele sparte * Ziaristii au reclamat la politie si disparitia unei camere fotodigitale de 3.000 de euro si a unui laptop * Firma VGB Impex SRL, pentru ai carei invitati cantau Vali Vijelie si Florin Salam, e implicata in scandalul RAFO

"M-au scos din masina inscriptionata cu numele ziarului, m-au tarat si au sarit cu pumnii pe mine. Erau doua matahale. Una ma tinea si cealalta ma lovea cu pumnii in fata. Dupa ce am primit doua lovituri in cap, n-am mai stiut de mine". Joi seara, la Sinaia, trei ziaristi au fost rupti in bataie de gorilele care pazeau chermeza organizata de o firma din Bucuresti. Asa cum povesteste Vasile Damian - redactor la revista "Banii Nostri" - echipa de jurnalisti participase la simpozionul anual "Saptamana afacerilor de succes", organizat de societatea "Media On" la Hotelul "Anda" din Sinaia. "Dupa incheierea seminarului a avut loc un cocteil. Este adevarat, am baut si noi un pahar. Dar nu ne-am imbatat. In jurul orei unu noaptea, impreuna cu colegii mei Cristian Niculescu, Stefan Micsik si Dragos Crudu am plecat spre parcarea Hotelului Montana, unde aveam parcata masina. Am ramas pentru un moment, pentru ca aveam geamurile masinii inghetate. Atunci au aparut doi tipi care ne-au spus direct: "Dispareti de aici!"". Vasile Damian spune ca cele doua persoane imbracate la costum au insistat ca echipa de la "Banii Nostri" sa plece din fata hotelului: "Noi nu le-am spus nimic, asteptam doar sa se dezabureasca geamurile.

Atunci au mai aparut patru persoane inalte, bine facute si s-au repezit la usile masinii. Ne-au scos din masina si au inceput sa traga de schimbatorul de viteze si de volan. In acel moment, cand eram tarati pe asfalt de bodyguarzi, colegul nostru a incercat sa fotografieze. Din acel moment, am mancat o bataie crunta. Ce imi mai aduc aminte este ca am luat doi pumni in gura si ca erau doua matahale pe mine.

Am cazut si mai simteam picioarele lor cum ma loveau in stomac si in fata". Dupa cateva minute, ziaristul a reusit sa se ridice si sa fuga in Hotelul Anda. "M-am intors si am vazut cum doi colegi de-ai mei sunt calcati in picioare. N-am stiut ce sa mai fac. Am strigat dupa politie si, de disperare, am spart un geam", povesteste Damian. Gestul jurnalistului i-a oprit pe batausi. Gorilele, 7 la numar, s-au retras imediat in restaurantul unde avea loc petrecerea privata. Numai ca nenorocirea lui Damian nu se terminase inca.

Angajatii Hotelului Anda, in loc sa cheme politia, l-au scos pe ziaristul plin de sange, in suturi, din receptie. "Unul m-a imobilizat si celalalt s-a apucat sa ma pocneasca in fata. Pe urma, atunci cand se linistise scandalul si eu incercam sa beau apa, unul dintre acesti angajati a incercat sa ma traga de mana si eu i-am aruncat paharul in fata". Ziaristul de la "Banii Nostri" povesteste, ca la spital - unde a fost dus dupa o ora de la incident - "nu au vrut sa ma trateze". "Apoi am fost dus la Spitalul de Chirurgie din Sinaia, unde un medic m-a pipait si mi-a zis ca n-am nimic. Asta in conditiile in care am fractura de mandibula si sunt injunghiat in fesa dreapta". Ceilalti ziaristi au si ei rani grave. Cel care a scapat mai ieftin este Cristian Niculescu, cel care spune c-a fugit sa anunte politia.

El are doar fata tumefiata. Dragos Crudu - organizatorul simpozionului - are ochiul spart. Fotoreporterul Stefan Micsik are cateva coaste rupte, arcada sparta si ochiul tumefiat. Ziaristii au fost dusi de politie la Centrul de Primiri Urgente din Sinaia si apoi la spitalul orasenesc, unde li s-au acordat primele ingrijiri, dupa cum sustin autoritatile. La Spitalul de Urgenta din Capitala a ajuns ieri dimineata pe la ora 10 doar Vasile Damian. Medicii au constatat ca are un traumatism cranio-facial cu fractura de mandibula si fracturi coronare (de dinti), multiple vanatai si zgarieturi pe fata si o plaga taiata la nivelul fesei.

A fost cusut si i s-a imobilizat fractura de mandibula. Doctorii de la Sinaia spun ca ceilalti aveau ochii invinetiti, contuzie forte pe obraji si arcade sparte. "Au fost batuti bine!", a spus unul dintre medici. Cei sapte bodyguarzi care i-au batut pe ziaristi sunt acuzati ca au furat din masina redactiei camera fotodigitala in valoare de 3.000 de euro si un laptop de aproximativ 2.000 de euro. Punctul oficial de vedere al politiei este ca ziaristii au consumat bauturi alcoolice, dupa care, in momentul in care au parasit localul, au fost implicati intr-o altercatie. Conform anchetei politiei, bodyguarzii au actionat fiindca au avut impresia ca redactorii de la "Banii Nostri" sunt interesati de cheful din Restaurantul Montana. Ba, mai mult, "Bodyguarzii le-au cerut ziaristilor sa paraseasca zona, moment in care jurnalistul Micsik Stefan a declansat blitul aparatului de fotografiat, dand impresia ca fotografiaza locatia".

Raportul politiei ii acuza practic pe ziaristi: "Dupa altercatie, ziaristii s-au deplasat la Hotelul Anda pentru a anunta organele de politie. Aici au intrat in conflict cu personalul hotelului, iar jurnalistul Damian Vasile a devenit violent pe fondul consumului excesiv de bauturi alcoolice". Despre cumulul de infractiuni grave ale bodyguarzilor - lovire, vatamare corporala, talharie, port de arma alba - comunicatul Politiei nu precizeaza mai nimic. De altfel, redactia publicatiei "Banii Nostri" sustine ca politia i-a tinut pe colegii lor pana la ora 6 dimineata pentru declaratii, in loc sa caute agresorii.

Dosarul penal a fost inregistrat la Parchetul de pe langa Judecatoria Sinaia, al carui prim-procuror, Iulian Vaduva, explica: "Deocamdata, incadrarea juridica este cea de furt calificat - pentru ca jurnalistilor le-a fost furat un rucsac in care se aflau mai multe obiecte, printre care si camera foto - si cea de lovire si alte violente. Daca, pe parcursul cercetarilor, vor rezulta probe pentru infractiunea de talharie, atunci vom declina competenta in favoarea Parchetului Tribunalului Prahova". Surse extrajudiciare sustin ca agresorii au disparut din Sinaia la scurt timp dupa bataie intr-un BMW S5 cu numarul de inmatriculare B-99-WNH. In comunicatul politiei se spune ca bodyguarzii asigurau securitatea unei petreceri private organizate de patronul unei societati comerciale din Bucuresti care-si aniversa ziua de nastere. Am aflat ca petrecaretii erau invitatii firmei VGB Impex SRL si s-au delectat cu "hiturile" lui Vali Vijelie si Florin Salam.

Aceasta societate este deosebit de cunoscuta: e implicata in scandalul RAFO, cu datorii de miliarde la buget, a fost intr-un parteneriat cu controversatul Ovidiu Tender si cu sora ex-deputatului Gabriel Bivolaru. In aceste conditii, firma a reusit sa-si pastreze anonimatul, avand in vedere ca nici politia si nici parchetul nu au comunicat numele societatii ale carei gorile i-au stalcit pe ziaristi. Abia spre seara, seful Politiei Sinaia, Nicolae Micu, a recunoscut ca agresorii sunt angajatii omului de afaceri bucurestean Constantin Margarit, "patron sau asociat al SC VGB Impex SRL". Totusi, in prezent, cazul de la Sinaia figureaza in registrele anchetatorilor drept "caz cu autori necunoscuti".

Comunicat

Clubul Roman de Presa constata cu extrema ingrijorare un nou caz de agresiune impotriva unor jurnalisti, de data aceasta de la saptamanalul "Banii nostri", soldat cu raniri si distrugeri materiale. Este stupefiant faptul ca organele de ancheta au considerat de cuviinta sa ancheteze ore in sir ziaristii, in loc sa porneasca in cautarea agresorilor acestora. O asemenea atitudine se inscrie in linia adoptata de autoritati: nu numai ca ziaristii nu beneficiaza de protectie, dar ei sunt cei hartuiti. Clubul Roman de Presa cere institutiilor statului sa asigure o investigatie corecta si urgenta a cazului, identificarea si pedepsirea adevaratilor vinovati.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.