Cele 17 persoane ramase in Manastirea "Sfanta Treime" de la Tanacu, locul unde maica Irina Cornici a fost pusa pe cruce si infometata pana si-a dat duhul, stau cu sufletul la gura, asteptand sa fie evacuate din zi in zi.

Manastire de calugari

Episcopia Husilor a trimis o adresa prin care le cer celor de acolo sa plece in termen de cinci zile, altfel vor fi evacuati cu ajutorul organelor de politie. Un calugar de la aceasta manastire a fost prezent ieri la Episcopia Husilor, dorind sa ceara clementa dupa ce, in urma cu trei saptamani, PS Corneliu Barladeanu, arhiereul vicar al Episcopiei, fusese imbrancit si alungat din Tanacu de credinciosi. PS Corneliu Barladeanu a fost de neinduplecat, ieri anuntand ca in acest loc va reveni linistea monahala, prin aducerea unor calugari de la alte manastiri vasluiene.

In cursul zilei de ieri, la manastire am gasit-o pe maica Gherasima. Plangand, ne-a spus: "Ce manastire ma mai primeste pe mine acum, batrana si bolnava? Ne asteptam sa fim dati afara cu forta, unde sa ma duc?". La plecare, la poarta am zarit doi tarani care au adus niste pungute cu branza si oua pentru cei de la manastire. Parintele arhimandrit Sfefan Gusa, staretul de la "Movila lui Burcel" - unde Daniel Corogeanu era un simplu frate inainte de a deveni staret la Tanacu - l-a caracterizat pe acesta ca fiind "un tanar credincios, dar de un extremism impins pana la bigotism, fara dreapta socoteala".

Oficia ca pe Muntele Athos

In practicile religioase ale lui Daniel Corogeanu, preotii ortodocsi din zona au resimtit o inclinare destul de profunda catre religia "pe vechi", sustinuta de intreaga Biserica Rusa si de Sfantul Munte Athos.
"Toti credem in Dumnezeu, toti putem gresi"
"Ce s-a petrecut la Tanacu nu este singurul caz in care bolnavul este legat, dar acest lucru se intampla numai pe durata rugaciunilor.

Biserica se confrunta cu lipsa oamenilor formati pentru duhovnicie, traversand o perioada foarte dificila, in contextul in care, dupa ce comunismul si-a pus amprenta pe viata monahala, brusc s-a trecut la o libertate pe care multi tineri au inteles-o gresit. Nu cred insa ca intamplarea de la Tanacu ar putea duce la pierderea credintei. Poporul roman a ramas unit, de-a lungul generatiilor, datorita suportului religios. Toti credem in Dumnezu, dar, in acelasi timp, toti putem gresi", a mai spus parintele Stefan Gusa.

Obligate sa semneze pentru Corogeanu

La SC Confectii SA, fabrica patronilor spirituali ai manastirii de la Tanacu, lucrurile sunt agitate dupa arestarea lui Corogeanu. In urma cu cativa ani, din salariul de mizerie pe care il primeau, muncitoarele trebuiau sa cotizeze pentru ridicarea sfantului lacas. Acum, li se cere sa semneze o petitie pentru eliberarea lui Daniel Corogeanu. Din cei 2.000 de salariati, peste 800 au semnat scrisoarea care a ajuns la Patriarhie. "O parte din noi au refuzat sa semneze deoarece nu suntem de acord cu faptul ca Daniel Corogeanu este nevinovat", spune o muncitoare.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.