Romania va fi supusa din nou "tirului" ploilor abundente.

Autoritatile centrale si locale au primit ieri o atentionare de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) in care se arata ca incepand de azi si pana miercuri vor cadea mari cantitati de precipitatii, insotite de descarcari electrice, in 33 de judete ale tarii. Natura tine mortis sa faca in acest an din Romania un "burete" plin cu apa. Nici nu s-au retras bine puhoaiele care au inundat sudul tarii la sfarsitul saptamanii trecute, ca acum ne paste din nou pericolul inundatiilor.

Problema pe care a remarcat-o ieri directorul ANM, Ion Sandu, nu este legata numai de cantitatea mare de precipitatii, ci mai ales de faptul ca va ploua mult timp, incepand de azi si pana miercuri. Singurii fericiti se pot considera cei care se afla in aceasta perioada in concediu la malul marii. Specialistii ne-au spus ca numai Dobrogea va fi ocolita de norii amenintatori.

Avand in vedere aceasta situatie, ANM a emis ieri o avertizare meteorologica. Aici se arata ca de azi pana luni va ploua cu precadere in Banat, Crisana, Maramures si sud-vestul Transilvaniei, dar si in zonele de deal si de munte. Cantitatea de precipitatii va ajunge pana la 30 de litri pe metrul patrat in 24 de ore.

De luni va ploua si mai mult atat in Transilvania, dar mai ales in Oltenia si Muntenia, unde cantitatea de precipitatii va ajunge pana la 50 de litri pe metrul patrat. In noaptea de marti spre miercuri va ploua numai in partea de sud a tarii. La randul sau, Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din Ministerul Mediului a dat tot ieri alarma pentru 33 de judete din tara. Autoritatile locale vor trebui sa ia masurile necesare pentru prevenirea inundatiilor, avand in vedere ca se asteapta cresterea debitelor pe toate raurile importante din tara si mai ales "navalirea" puhoaielor de pe versanti.

Imprumut din afara

Digurile care au fost distruse de inundatiile inregistrate de cateva luni incoace in tara noastra vor fi refacute pe baza unui imprumut obtinut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Oficialii europeni au anuntat ca sunt in masura sa acorde Romaniei un imprumut de 8,8 milioane de euro pentru refacerea sistemelor de aparare distruse in urma inundatiilor din judetele Timis, Caras-Severin, Arad, Brasov, Buzau, Prahova, Hunedoara si Tulcea. Intregul program va fi demarat in cursul acestui an, costurile fiind sustinute si de Guvernul Romaniei cu inca 3,8 milioane de euro.

In urma inundatiilor care au afectat sudul tarii, Guvernul a decis alocarea sumei de 4.000 de miliarde de lei, in moneda veche, pentru refacerea caselor distruse. Pe de alta parte, este in derulare programul in valoare de 24 de milioane de euro pentru construirea caselor rase de pe fata pamantului dupa inundatiile care au afectat judetul Timis in aprilie. Saptamana viitoare vor fi predate la cheie primele 12 locuinte.

Zonele afectate de inundatiile din sudul tarii sunt monitorizate si de specialistii Ministerului Sanatatii. Au fost trimise in judetul Olt cantitati importante de medicamente, materiale sanitare si dezinfectante, in timp ce autoritatile locale asigura hrana si apa potabila pentru sinistrati. In plus, va fi creat un sistem de supraveghere medicala a populatiei, pentru prevenirea aparitiei si raspandirii unor boli in contextul lipsei de igiena.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.