Un centru online de consiliere a alcoolicilor a fost lansat ieri de ALIAT, principala organizatie non-guvernamentala din Romania care ofera servicii in domeniul adictiilor. Centrul ofera confidentialitate celor care se confrunta cu problemele cauzate de dependenta.
Conceput de specialisti in sanatate mintala si de catre experti in ameliorarea si tratamentul problemelor cauzate de consumul abuziv de alcool, alcohelp.ro reprezinta un instrument gratuit de preventie, interventie si orientare catre servicii specializate, usor de folosit, care garanteaza confidentialitatea si anonimatul celor care il acceseaza, relateaza NewsIn.

"In timp ce in tari din Occident platformele e-health de consiliere si interventie pentru consumul problematic de alcool sunt folosite eficient si dau rezultate de ani de zile, in Romania avem de-a face cu o premiera", potrivit dr. Eugen Hriscu, director executiv al ALIAT.

"Centrul alcohelp.ro a fost lansat ca raspuns la o nevoie reala identificata de organizatia noastra si de institutiile publice cu responsabilitati in acest domeniu - Agentia Nationala Antidrog si Ministerul Sanatatii Publice. Ne propunem sa cream un precedent, deoarece sistemul de tratament este subdimensionat comparativ cu cererea, iar planul de actiuni al Ministerului Sanatatii Publice recomanda dezvoltarea de servicii on-line pentru consumul problematic de alcool ca fiind o modalitate accesibila si eficienta", adauga Hriscu.

Potrivit estimarilor ALIAT, numarul de posibili beneficiari ai centrului online va fi de aproximativ un milion de persoane din mediul urban, cu acces la internet. Acestia se impart in trei categorii: o prima categorie direct vizata o constituie persoanele cu varste cuprinse intre 25 si 44 de ani, pentru care proiectul are valoare curativa. In cea de-a doua categorie intra persoanele pentru care beneficiul este de preventie, in special in randul adolescentilor, iar a treia categorie este destinata persoanelor cu varste de peste 44 de ani, pentru care platforma va functiona ca o poarta de acces in sistemul specializat de ingrijiri.

Alcohelp.ro contine instructiuni prin care se explica utilizatorilor pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a beneficia de acest serviciu, un chestionar de auto-evaluare a gradului de periculozitate al consumului de alcool, informatii cu privire la consumul de alcool, un forum, posibilitatea contactarii prin e-mail a unui specialist, instrumente de auto-monitorizare a situatiilor de risc si serviciile specializate pentru tulburarile legate de consumul de alcool.

Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor (ALIAT) este o organizatie non-guvernamentala si non-profit, o asociatie de profesionisti in sanatate mintala, fondata in 1993, care desfasoara activitati in domeniul prevenirii si tratamentului problemelor legate de consumul de alcool.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.