Statul roman a hotarat achizitionarea a 500.000 de doze de vaccin impotriva gripei porcine, produs de compania GlaxoSmithKlein, refuzat de statul polonez pe motiv ca nu a fost testat
Desi Presedintele Traian Basescu a asigurat saptamana trecuta ca dozele de vaccin pandemic produse de Institutul Cantacuzino sunt suficiente, s-a luat decizia de importare a 500. 000 doze de vaccin antigripal produs de GlaxoSmithKlein, refuzat initial de Polonia, pentru ca nu este testat suficient de catre autoritati, relateaza Gardianul.

"Romania nu va importa niciun vaccin, avem in acest moment la Institutul Cantacuzino un milion de doze, iar in zece zile putem avea inca un milion. Doar opt tari din Europa produc acest vaccin, iar Romania este una dintre ele”, declara seful statului, cu privire la declaratiile lui Streinu-Cercel, conform carora situatia propagarii virusului gripei noi ar impune importul de doze de vaccin.

Cu toate acestea, Guvernul Boc a aprobat achizitionarea a 500.000 de doze din strainatate, la un cost total de 2.250.000 de euro, pe motiv ca vaccinul romanesc nu este inca aprobat pentru minori
  • Polonia critica producatorii de vaccinuri

Premierul polonez, Donald Tusk, a acuzat companiile farmaceutice de faptul ca incearca sa puna pe seama guvernelor responsabilitatea eventualelor efecte secundare ale vaccinurilor împotriva gripei A H1N1, justificand astfel refuzul Poloniei de a le achizitiona, relateaza AFP. “Daca vom avea o declaratie potrivit careia Comisia Europeana îsi asuma responsabilitatea juridica a efectelor secundare ale vaccinului, vom putea discuta deschis despre eventuale achizitii”, a declarat Tusk, referindu-se la avizul Comisiei Europene potrivit caruia vaccinul reprezinta cea mai buna modalitate de protejare impotriva gripei.

  • Bazac atrage atentia asupra riscurilor vaccinului

Pe de alta parte, fostul ministru al Sanatatii, Ion Bazac, atrage de asemenea atentia autoritatilor asupra celor dozelor de vaccin care urmeaza sa fie achizitionate din strainatate, pentru imunizarea copiilor, precizand insa faptul ca vaccinul a fost refuzat de Polonia din cauza conditiilor contractuale.

"Autoritatile din Romania ar trebui sa manifeste o precautie ridicata in ceea ce priveste achizitia tipului de vaccin pandemic destinat vaccinarii copiilor, dupa ce Polonia a refuzat vaccinul unui anumit producator, acelasi cu cel ofertat Romaniei", precizeaza fostul ministru.
Ion Bazac recomanda astfel Ministrului Sanatatii si guvernului sa reanalizeze achizitia vaccinului, in conditiile in care premierul polonez a refuzat ca Executivul sa isi asume prin contract, la cererea producatorului, responsabilitatea pentru efectele adverse ale vaccinului.

"Este inacceptabil ca raspunderea pentru eventualele neajunsuri sau efecte adverse ale vaccinului sa fie asumate politic, de guverne si nu de catre producator! Vaccinul este un produs medical si producatorul trebui sa si-l asume. Este de asteptat ca aceleasi conditii sa fie impuse de catre producator si tarii noastre - Guvernul Romaniei sa isi asume responsabilitatea pentru efectele negative", a adaugat Bazac.

Bazac solicita Ministerului Sanatatii si guvernului sa faca publice conditiile solicitate de catre producator si sa ia in calcul reanalizarea sursei de achizitie a vaccinului pentru copii.

Referitor la situatia pandemiei AH1N1 in Romania, Ion Bazac mentioneaza ca prezenta premierului Emil Boc in cadrul Comitetului de Gripa al Ministerului Sanatatii organizat luni nu a adus mai multa coordonare in eforturile de limitare a imbolnavirilor cu AH1N1. "Ministerul Sanatatii inca nu a comunicat metodologia de vaccinare: unde, cand si cum se face exact vaccinarea categoriilor din serviciile esentiale, cand si in ce conditii se face vaccinul sezonier si cand cel pandemic, cum se face vaccinarea in zonele in care este deficit de medici vaccinatori si ce masuri trebuie luate pentru a asigura resursele necesare si altele", a conchis acesta.

Pentru a putea vaccina si copiii intre 6 luni si 6 ani, categorie de risc care nu va fi acoperita de vaccinul produs la Institutul "Cantacuzino", autoritatile au anuntat, saptamana trecuta, ca vor cumpara 500.000 de doze de vaccin din strainatate, de la producatorul GlaxoSmithKline. Potrivit secretarului de stat Adrian Streinu-Cercel, pentru o doza de vaccin se va plati 4,5 euro fara TVA, respectiv pretul standard de comercializare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.