Mortalitatea si panica creata in jurul acestei pandemii a sporit profiturile producatorilor de medicamente si a celor de produse pentru igiena
Intre cel putin 7 si pana la 18 miliarde USD - in functie de cate victime va lasa in urma virusul AH1N, dar si de succesul campaniilor de imunizare in masa, corporatiile din industria farmaceutica vor castiga anul acesta intre 7 si 18 miliarde USD, estimeaza ziarul canadian The Globe and Mail, citat de Gandul.

Desi pana in prezent mortalitatea virusului AH1N1 s-a dovedit mai mica decat cea a gripei obisnuite (de tip A), Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si guvernele principalelor puteri economice ale lumii (SUA, Marea Britanie, Canada, Germania) insista ca vaccinarea este absolut necesara.

In aceste conditii, companiile farmaceutice abia fac fata cererii: doar in cazul unuia dintre producatorii de vaccinuri, GlaxoSmithKline (GSK), din Regatul Unit, comenzile au urcat de la 291 milioane de doze (in august), cu cel putin inca 100 milioane, la sfarsitul lui octombrie.
  • Mai multa panica, profituri mai mari

Comenzile de vaccin din ultimele luni vor creste cu patru miliarde dolari veniturile GSK, companie cu vanzari anuale de 50 miliarde USD, in timp ce profitul producatorului francez Sanofi-Avensis va creste cu 11%, datorita comenzilor determinate de pandemie. Alta firma britanica, AstraZeneca, a vandut Guvernului SUA vaccinuri in valoare de 152 milioane USD, numai in penultimul trimestru al lui 2009.
  • Pandemie profitabila si pentru medici

Pandemia se dovedeste o "afacere" pentru medici, cu precadere pentru cei din Canada, care sunt obligati prin ordin ministerial sa raspunda tuturor apelurilor telefonice despre gripa AH1N. Acestia primesc 11 dolari canadieni pentru fiecare convorbire mai scurta de 10 minute. Daca discutia se lungeste, medicul va incasa un "onorariu" de 27,55 dolari.

Cititi mai multe in Gandul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.