Obiceiuri de zi cu zi, ignorate in general, se reflecta in timp asupra greutatii si implicit a sanatatii. Afla sapte astfel de cauze ce duc la supraponderabilitate
  • 1. Obisnuinta de a “ciuguli”

Foarte multe persoane au dobandit obiceiul de a manca intre mese mici gustari, pecum biscuiti, covrigei, alune, bomboane, produse ce cresc semnificativ aportul caloric necesar zilnic. Astfel, obisnuinta de a manca continuu obisnuieste stomacul sa secrete suc gastric pentru digestie, fapt ce provoaca senzatia de foame. Se recomnada astfel evitarea alimentelor ce pot fi consumate intre mese, potrivit Healthy.

  • 2. Alimentele… sunt peste tot

Oamenii obisnuiesc sa umple frigiderul cu tot felul de alimente, care mai de care mai apetisante, ce se pot consuma fara preparare. Alimentele ne atrag si din restaurante sau magazine, facandu-si aparitia inclusiv la televizor. Solutia? Incercati sa asezati alimentele din frigider, de exemplu, astfel incat prima data sa observati fructele si legumele, iar restul alimentelor sa fie mai putin accesibile. De asemenea, renuntati sa cumparati numai alimente care se consuma ca atare, fara preparare, precum mezeluri, cascaval (contine aproape 60% grasimi), smantana. In schimb, procurati mai degraba lactate: branza sau lapte degresat. Inca ceva, nu mergeti la cumparaturi cu stomacul gol si nu lasati in campul vostru vizual (de exemplu la birou) alimente pe care le puteti consuma (de exemplu un bol cu bomboane).
  • 3. Orice pentru a scapa de gatit

Alimentele si preparatele din restaurante si fast-food-uri nu sunt doar calorice, ci contin si portii supradimensionate care, pe de o parte, va aduc un aport caloric exagerat, iar pe de alta parte va obisnuiesc stomacul cu cantitati mai mari de hrana, astfel incat senzatia de satietate, de saturare, va aparea mai tarziu, dupa ingerarea unei cantitati mai mari de alimente.
Solutie: Incercati sa gasiti timp pentru a gati astfel incat sa evitati mancarea de la restaurant si mai ales evitati sa comandati mancare acasa sau la birou.
  • 4.Din ce cantitate de mancare ar trebui sa ne saturam?

Restaurantele si fast-food-urile supradimensioneaza portiile alimentare, lucru imbucurator pentru client, care considera ca primeste mai mult la un pret accesibil (economie versus calorii). Ingerarea unei cantitati mai mari la o masa decat necesarul va face ca stomacul sa isi mareasca volumul iar senzatia de satietate sa apara la cantitati de alimente mancate din ce in ce mai mari. In general, un bol mic de supa sau ciorba si felul doi cu o bucata de carne, care sa nu depaseasca dimensiunea palmei, precum si o salata, ar trebui sa reprezinte o cantitate de hrana suficienta pentru orice om. Nu consumati deserturi dupa mesele principale, mai degraba considerati gustarea de dupa-amiaza (din jurul orelor 16-17) ca fiind reprezentata de ceva dulce.
  • 5. Gustari de "rontait"
Se intampla adesea ca multe persoane sa isi cumpere, de exemplu, o punga mare de snaks-uri, din care mananca in timpul activitatilor de zi cu zi. Specialistii numesc acest obicei “alimentatie inconstienta”, care insa aduna un numar mare de calorii.
Solutie: Evitati sa cumparati astfel de gustari.

  • 6. Asocierea mancatului cu divesrse activitati

Foarte multe persoane obisnuiesc sa asocieze diverse situatii cu alimentatia. Spre exemplu, asociaza actvitati relaxante cu “ciugulirea” unor alimente gustoase, dar calorice, precum popcorn-ul, snaks-urile, covrigeii, semintele etc, cu precadere cand cand vorbesc la telefon navigheaza pe internet sau se uita la televizor. Asocierile alimentelor se fac si cu starile de stres, de exemplu, anumite persoane, cand sunt foarte nervoase, depresive sau obosite, mananca repede ceva gustos si se simt mai bine (adesea acest “ceva” este deosebit de caloric).
Solutie: incercati sa nu aveti alte gustari in afara celor de la masa.

  • 7. Senzatiile vizuale, olfactive, auditive

De multe ori, desi organismul nu are nevoie in acel moment de un nou aport de nutrient, foamea este starnita de mirosuri apetisante de gratar sau placinta, imaginile fiind foarte tentante. Soluti? Este indicat sa evitati situatiile de a va uita, de exemplu, la diverse emisiuni culinare, daca stiti ca nu va puteti stapani poftele. De asemenea, cand mergeti la restaurant, veti comada cu siguranta mai multe feluri de mancare, poate si un desert cu frisca sau ciocolata. Pentru a nu va lasa influentati, este indicat sa va faceti deja planul cu ceea ce doriti sa mancati, in cantitati rezonabile, inca inainte de a ajunge la restaurant.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.