Salvati Copiii Romania atentioneaza ca in contextul economic actual, cei mai afectati de saracie sunt, in primul rand copiii. La nivel national, 3 din 10 copii pana in 15 ani au fost afectati de saracie in 2009.
Saracia reprezinta starea in care conditii umane de baza precum o alimentatie corespunzatoare, accesul la apa curata, servicii de sanatate si adapost sunt inaccesibile unei anumite categorii de populatie din cauza dificultatii de a si le permite.

Aceste lipsuri sunt cu atat mai grave in cazul copiilor cu cat atrag dupa ele consecinte grave, precum dezvoltare improprie, excludere sociala sau nerecunoasterea drepturilor. Pana la finalul anului 2009, conform estimarilor Bancii Mondiale, 351.000 de copii cu varste cuprinse intre 0 si 14 ani vor fi afectati de saracie.

Prin comparatie cu aceasta grupa de varsta, tinerii (15-24 ani) continua sa se confrunte cu cel mai mare risc de saracie. In prezent, copiii si tinerii reprezinta 43% din populatia afectata de saracie, atat in 2008 cat si in 2009.

Conform unei analize efectuate de un alt ong dedicat protectieie copiilor, SOS Satele Copiilor Romania, in acest an, in Romania, 350.000 de copii traiesc sub limita saraciei. Aproximativ 77.000 de copii sunt lipsiti de ingrijire parinteasca, iar 25.000 dintre acestia sunt lasati in grija familiilor extinse. In Bucuresti si in judetul Ilfov, aproximativ 2.700 de copii sunt luati din familie deoarece aceasta nu le poate asigura ingrijirea necesara. In nord-estul tarii (Bacau), sunt 840 de copii aflati intr-o asemenea situatie, iar in centrul tarii (unde intra Sibiul) 650.

O alta problema la nivel national este rata abandonului scolar, care a crescut de 3 ori pentru invatamantul primar si gimnazial in perioada 2000-2007. Peste 70.000 de copii sunt astazi obligati sa munceasca pentru a supravietui, in loc sa mearga la scoala, iar dintre acestia 1,200 traiesc si/sau muncesc pe strada in Bucuresti.

Salvati Copiii Romania isi propune ca fondurile stranse in urma editiei de anul acesta a evenimentului caritabil "Festivalul Brazilor de Craciun" sa fie utilizate pentru sprijinul a peste 3.000 de copii pe parcursul anului 2010.

Festivalul Brazilor de Craciun este organizat sub forma unei licitatii de braduti de Craciun, creati special pentru aceasta ocazie de unii dintre cei mai cunoscuti designeri romani. Sumele stranse in editiile anterioare au fost utilizate pentru a sprijini peste 2.400 de copii si familiile lor prin diverse programe de educatie. De asemenea, 240 de biblioteci scolare din 15 judete au fost dotate iar 8.000 de copii au fost
reintegrati in ciclul scolar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.