Institutul de Lingvistica al Academiei a dat publicitatii un raport care indica cele mai frecvente si, in acelasi timp, grave erori pe care le fac jurnalistii la TV.
Omiterea prepozitiei "pe" in constructiile de tip "pe care" (ex. “un bilet care tot 320 de lei ai dat pe el, in loc de un bilet pe care...”) este una dintre cele mai obisnuite greseli. De asemenea, jurnalistii folosesc de multe ori si formele gresite ae unor cuvinte ca “servici” in loc de “serviciu” sau ”ghiuveta” in loc de “chiuveta”.

Totusi, institutul a constatat si faptul ca numarul greselilor din domeniul ortografiei si al morfologiei in audiovizualul romanesc este in usoara scadere. Numarul total al greselilor a fost de 797, in intervalul 20 septembrie-20 octombrie, fata de 870, in perioada 20 mai-20 iunie.

Campion al greselilor, potrivit ultimului raport de monitorizare, este postul OTV, cu 92 in total.

Monitorizarea a vizat, potrivit NewsIn, 12 posturi de televiziune (Antena 1, Antena 3, B1 TV, Kanal D, N24, OTV, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV, TVR 1, TVR 2, TVR Cultural) si patru posturi de radio (Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Radio Guerrilla si Radio Europa FM).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.