Asa cum era de asteptat, obligativitatea introducerii in mediile universitare romanesti a unui cod etic, decizie lansata in aceste zile de ministrul educatiei, a starnit un val de proteste din partea profesorilor, "socati" de constatarile ministrului privind abaterile ce se petrec in centrele universitare. Mai ales ca recenta declaratie a ministrului educatiei si cercetarii, Mircea Miclea, potrivit careia "acel centru universitar care nu va respecta Codul etic nu va mai primi nici un fel de finantare din partea noastra", a fost imediat urmata de semnarea ordinului.

Evident ca, pusi in fata faptului implinit, fara nici o posibilitate de a mai tergiversa lucrurile, universitarii trebuie sa raspunda noii cerinte impuse de la nivel inalt. Si aceasta cu atat mai mult, cu cat universitatile sunt obligate sa elaboreze pana in luna decembrie un cod, pe care trebuie sa-l dezbata impreuna cu comunitatea academica, pentru ca, tot in decembrie, centrele sa aiba propriul lor Cod de etica.

Unii dintre rectori, desi au manifestat o atitudine pozitiva fata de ordinul ministerial, am zice noi mult prea "fatisa" si prea accentuata, au fost nevoiti sa recunoasca ca acuzatiile de promiscuitate si sex, hartuire sexuala, favoritism, mita, relatii de tip clica politica sau de rubedenie nu sunt deloc pure speculatii. Mai mult, au confirmat faptul ca intr-adevar in centrele universitare pe care le conduc au fost sesizate cazuri, catalogate drept imorale, majoritatea aparand in ultimii trei ani. Chiar si universitatile care au totusi un cod "sever" si o comisie de onoare nu au fost scutite de astfel de cazuri.

Sanctiuni formale

Profesorul Ioan Mihai este rectorul Universitatii de Vest din Timisoara de cinci ani. Acesta ne-a declarat sovaielnic ca "atunci cand aparea o astfel de situatie, dintre cele incriminate de ministrul Miclea, se intrunea comisia, formata din 3 profesori. Acum trei ani s-a analizat cazul unui profesor care venea beat la cursuri. Am rezolvat pe cale amiabila problema. L-am pensionat". La Universitea "Ovidius" din Constanta, profesorii dezbateau aprins, ieri dimineata, problema Codului etic.

Rectorul, Victor Ciupina, la fel ca si colegul sau din Banat, a recunoscut ca universitatea s-a confruntat cu diverse situatii "imorale". "In ultimii doi ani, au existat cazuri mai deosebite, pentru care au fost date solutii de organele abilitate. Unul dintre profesori nu mai este cadru didactic in prezent, iar celalalt are sanctiunea mentionata in cartea de munca", ne-a precizat Victor Ciupina, rectorul Universitatii din Constanta. Nici la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi situatia nu este mai buna, desi acolo functioneaza din 1997 un Cod de deontologie, aplicat de un Colegiu de onoare, format din academicieni, ce urmareste mai mult partea morala, decat pe cea legala.

"Cred ca acum doi ani am avut un caz, in care Colegiul de onoare a decis excluderea din invatamant a cadrului didactic prin desfacerea contractului de munca, iar Procuratura a stabilit o sanctiune administrativa. Daca nu era acel cod, persoana respectiva statea bine mersi la catedra si nu o deranja nimeni", a afirmat Dumitru Oprea, rectorul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.