Sistemul imunitar inseamna mai mult decat lupta impotriva agentilor patogeni. In plus, tonusul sau trebuie de asemenea aparat, cu ajutorul mai multor factori din organism, ce au proprietatea de a mentine constantele mediului intern
Organismul uman este un microunivers intr-un macrounivers, fiind alcautit din numeroase sisteme cu functii definite, ce interactioneaza pentru a stimula, regla, sau din contra, pentru a inhiba alte sisteme. Astfel ca, este nevoie de un sistem protector pentru toate celelalte aflate in pericol, si anume sistemul imun.

  • Alimentele bogate in vitamina C. Vitamina C are rolul de a intari sistemul imunitar prin activarea unor mecanisme celulare, prin regenerarea tesuturilor, refacerea structurilor de colagen, dar si stimularea absorbtiei fierului la nivel intestinal (fierul alimentar isi schimba valenta in sucurile gastrice, astfel incat sa poata fi absorbit doar in prezenta vitamine C). In concluzie, consumul de vitamina C are efect energizant, de intinerire, regenerare si crestere a imunitatii.

  • Consumul de proteine si 3 mese pe zi. Chiar daca sunteti la dieta, organismul are nevoie de proteine, iar pentru buna functionare a stomacului, sunt necesare 3-5 mese pe zi, insa nu copioase, pentru reglarea secretiilor, mentinerea glicemiei si activitatea normala a insulinei. Proteinele sunt importante in cele mai multe functii ale organismului, intra in structurile intermediare celulare dintre ADN, ARN, in structura receptorilor, unor substante ale sistemului nervos, dar si in alcaturiea muschilor si a hormonilor. Tot din proteine sunt confectionati si anticorpii, principalele arme cu care sistemul imunitar lupta impotriva infectiilor si bolilor. Asadar, nutritionistii recomanda consumul de carne de pui si peste, precum si a catorva oua pe saptamana.

  • Odihna. In timpul somnului sunt activate numeroase procese de regenerare. Studii neurologice de specilitate au demonstrat faptul ca sistemul nervos, si mai ales creierul, este mult mai activ in timpul somnului decat in starea de veghe. Totodata, sunt secretati in cantitati mari anumiti neurotransmitatori, mecanismele de protectie celulare, tisulare si sistemice fiind refacute, potrivit Healthy.

  • Pozitivismul. Starea psihica influenteaza in mod clar sanatatea. Drept dovada, cand suntem anxiosi, depresivi sau stresati, in organism se produc multiple modificari: sunt secretate substante cu rol hormonal sau in activitatea sistemului nervos, care epuizeaza sistemul energetic, scade activitatea celulelor, dar si productia de celule albe (cu rol imun) si de anticorpi. Mai mult, este deja stiut faptul ca psihicul poate declansa numeroase boli.

Cititi mai multe in
Healthy.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.