Dupa ce, in utimele luni, apele au pus stapanire pe mai multe judete ale tarii, ''organismele implicate in activitatea de aparare impotriva inundatiilor'' s-au gandit ca este cazul sa treaca la lucru.

A fost nevoie ca localnicii afectati de inundatii sa strige, cand autoritatile de la Bucuresti au mers la fata locului in vizita, ca proprietarii barajelor din zona ''nu le-au intretinut, doar le-au exploatat''.
Aceasta afirmatie a oamenilor simpli a fost recunoscuta, in urma cu cateva zile, si de premierul Calin Popescu Tariceanu, care a propus si ''anularea concesionarilor in cazul proprietarilor care nu au intretinut corespunzator aceste diguri.

Dupa recentele inundatii produse in Olt si Teleorman, prefecturile acestor judete au promis ca vor declansa anchete in urma sesizarii localnicilor din zonele afectate. Totodata, Administratia Nationala "Apele Romane" si Institutul National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor au elaborat, sub coordonarea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) un asa-numit proiect de ''Schita privind strategia de aparare impotriva inundatiilor la nivel national''.
In acest proiect, specialistii ''vorbesc'' despre aparitia unor ''fenomene hidrologice periculoase'', ca urmare a modificarilor climatice inregistrate in ultima perioada.

Meteorologilor li se propune ''modificarea modalitatii de calcul a probabilitatilor de aparitie si producere a fenomenelor periculoase, prin considerarea celor mai defavorabile situatii, inclusiv a fenomenelor cu aparitie rara''. Totodata, cei care au intocmit proiectul schitei atrag atentia si asupra faptului ca si ''interventiile umane'' pot creste riscul aparitiei fenomenelor periculoase. In ceea ce priveste lucrarile hidrotehnice, specialistii trag un semnal de alarma fata de lipsa de intretinere si consolidare a acestora.

Pentru a avea o situatie clara a stadiului in care se afla barajele din Romania trebuie asteptate rezultatele ''cercetarilor'' in curs, rezultate care nu vor putea fi date publicitatii mai devreme de toamna acestui an. Locuitorilor din zonele cu risc crescut de inundatii li se recomanda ca, in viitor, sa nu mai fie indiferenti, ci sa ''participe la implementarea strategiilor propuse de autoritatile locale si centrale''. In acelasi proiect este preluata o idee exprimata recent de premierul Tariceanu: modificarea actualei legislatii privind concesionarea lucrarilor hidrotehnice.

Din pacate, asa cum spune si o vorba veche din batrani... mai e mult pana departe. In primul rand, trebuie elaborate hartile de risc la inundatii in vederea ierarhizarii teritoriale a zonelor inundabile din punct de vedere al gradului de aparare necesar. Dupa cum ne-au declarat surse autorizate din MMGA, ''degeaba avem planuri puse pe hartie, daca nu sunt bani. Aici trebuie evaluate, la fata locului, dupa cum este scris si in schita, relieful, clima, solul, vegetatia din spatiul hidrografic. Trebuie evaluat gradul de impadurire din fiecare zona. Sunt multe de facut...''.

Fondurile pentru reconsolidarea sau construirea de noi diguri sunt ca si inexistente.
Proiectul schitei face referire si la instruirea populatiei din zonele cu risc crescut de inundare. Dar, nu sunt amintite numele institutiilor care ar trebui sa se ocupe de acest ''punct''. In concluzie, schita nu cuprinde date concrete, insa, dupa cum precizeaza MMGA, timp de 30 de zile, proiectul este supus dezbaterii publice. Ulterior, acesta va ajunge la Guvern sau la Parlament...

In Vaslui, locuitorii din zonele inundabile nu vor primi despagubiri

Primariile din judetul Vaslui au cerut la peste 3.800 de familii, care au casele situate in zone inundabile, sa semneze declaratii pe proprie raspundere conform carora nu au pretentie la despagubiri din partea autoritatilor, in cazul producerii unor inundatii care le-ar afecta locuintele. Aceasta actiune a fost demarata in urma unei circulare trimise de MMGA si Ministerul Administratiei si Internelor. In circulara nu se fac precizari referitoare la ce se va intampla cu familiile care refuza sa semneze declaratiile.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.