Primariile din peste 170 de orase mici si mijlocii din Romania sunt la cota de avarie. Ca sa poata functiona coerent, in prezent o primarie ar avea nevoie, anual, de o suma minima de 2,8 milioane de lei acordata pe cap de locuitor. Declaratiile au fost facute, ieri, de reprezentantii Asociatiei Oraselor din Romania (AOR) care au cerut mai multa autonomie si mai multi bani. Ei ii invita pe guvernanti sa fie primari pentru o zi, ca sa vada concret daca ei insisi pot aplica legile pe care le aproba. Sumele alocate in prezent pentru infrastructura in orasele mici si mijlocii sunt derizorii si nu ajung nici la jumatate din cat ar trebui.

La Intorsura Buzaului, cifra ajunge la aproximativ 700.000 lei pe cap de locuitor, ceea ce, considera primarul Gheorghe Baciu, este total insuficient pentru a avea drumuri bune, accesibile sau pentru a realiza lucrarile necesare pe raza orasului. Primarii din aproape 200 de orase mici si mijlocii din tara au cerut, ieri, Guvernului si Parlamentului sa modifice legislatia in domeniul administratiei publice locale, astfel incat sa li se ofere mai multa autonomie, si, totodata, sa le confere un statut de consultant in momentul in care se construiesc noi acte normative care ii privesc.

Edilii cer o redistributie a banilor incasati din impozitul pe venit, din taxa pe valoarea adaugata sau din procentul retinut din cifra de afaceri a unor societati. "In prezent, din impozitul pe venit incasat de la populatie, 47% revine localitatii, 12% consiliului judetean, 22% contului existent pentru reechilibrarea in cadrul judetului si 17% merge la bugetul national", a declarat Ionel Chirita, presedintele AOR si primarul orasului Harsova.

Solicitarile AOR au fost transmise Guvernului. S-a solicitat Executivului sa introduca in planul national de dezvoltare un program de finantare pe o perioada de 5 pana la 10 ani care sa se adreseze oraselor si comunelor dezvoltate, pentru a se forma anumite zone de servicii comunitare. Pentru cinci ani, suma necesara ar fi cam de un miliard de euro, considera managerii oraselor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.