Centrul de Introspectie Vizuala a deschis pe 30 octombrie "Monument to Transformation", un proiect initiat de teoreticianul si curatorul V�t Havr�nek, director al centrului de arta contemporana tranzitdisplay Praga si de artistul si curatorul Zbynek Baladran.
Proiectul pe care il prezinta cei doi curatori la Bucuresti este de fapt o invitatie de a constientiza trecerea timpului si transformarile care survin in decursul vietii personale si din cadrul comunitatilor. “Monument to Transformation” prezinta rezultatul a mai mult de doi ani de cercetare dedicata "transformarii sociale".

Conceputa ca spatiu imaginativ si analitic, expozitia de la Bucuresti permite vizitatorului sa observe si sa reflecte - avand o anumita detasare - asupra proceselor schimbarii, declansate odata cu caderea cortinei si continuate, intr-o anumita masura, pana in prezent. Pentru noi va fi cu atat mai tulburator sa descoperim "schimbarea" pastrata sub forma unui izvor "istorico-artistic" de artistii Babi Badalov, Fernando Sanchez Castillo, Rene Gabri + Ayreen Anastas, Lise Harlev, Anibal Lopez, Peggy Meinfelder, Anatoly Osmolovsky, Anggun Priambodo si Artur Zmijewski.

Ceea ce este foarte interesant este ca aceste lucrari ne lasa sa recunoastem momente si senzatii pe care le-am trait la randu-ne intr-un spatiu marcat de ideologia "trecerii", a tranzitiei.

Proiectul reprezinta o incercare de a examina "transformarea" ca pe un proces "trait" si care se incheie treptat, aflam din prezentarea acestei expozitii gazduite de Centrul de Introspectie. Cercetand procesele transformarii, cei doi curatori au abandonat teoriile reductioniste ale regiunii din care provin si pe care o reprezinta, extinzand analiza lor la productii artistice si teoretice ce suprind transformarile din tari precum Spania, Coreea de Sud, Indonezia, Rusia, Azerbaijian, Germania, Albania si Polonia. Incercarea de a formula caracteristicile trans-locale ale transformarii a presupus abandonul constructiei stigmatizante a asa-zisei "Europe de Est" si alegerea unei noi harti oficiale, diferite, a lumii aflate in transformare.

Expozitia deschisa in perioada 30 septembrie -13 noiembrie 2009, prezinta mai multe lucrari unice, referinte ale perioadei investigate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.