CEDO a refuzat sa primeasca fotocopiile celor 1.000 de volume din dosarul Revolutiei, se anunta intr-un comunicat al Ministerul Afacerilor Externe, facand trimitere la o scrisoare din 6 iulie, prin care anunta oficial ca nu e nevoie de tot dosarul.
"Fotocopiile documentelor din dosarul Revolutiei au fost trimise la CEDO pentru a elimina orice urma de suspiciune in legatura cu transparenta si cu corectitudinea abordarii in aceasta cauza, precum si pentru a respecta pozitia de deschidere a autoritatilor romane", arata comunicatul MAE.

Decizia de trimitere a fotocopiilor a fost luata din cinci motive.

Primul dintre ele este ca Agentul Guvernamental la CEDO a informat constant atat pe presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, cat si celelalte institutii ale statului si presa in legatura cu faptul ca, data fiind complexitatea cauzei, CEDO a renuntat la solicitarea initiala privind trimiterea intregului dosar si a cerut pana in prezent doar partial dosarul Revolutiei, existand posibilitatea ca ulterior sa mai solicite alte documente.

De asemenea, toate scrisorile primite de Agentul Guvernamental, prin care Curtea informa in scris in legatura cu aceasta pozitie au fost trimise de CEDO si lui Teodor Maries. "Acesta a continuat sa faca proteste publice, sa lanseze acuzatii la adresa Agentului Guvernamental si sa solicite inclusiv prin comunicate de presa, scrisori, manifestatii de strada si in cadrul unor audiente la MAE si la alte institutii trimiterea intregului dosar la Curte, desi cunostea comunicarea CEDO referitoare la faptul ca aceasta nu doreste intregul dosar", se mai explica in comunicat.

CEDO ar putea condamna Romania din cauza tergiversarii dosarului Revolutiei

In cadrul unei intalniri cu ministrul Justitiei si cu Teodor Maries, pe 11 septembrie, procurorul general al Romaniei a anuntat ca va fotocopia dosarul si il va trimite la MAE pentru a fi transmis la CEDO. Pe 23 septembrie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a trimis Agentului Guvernamental copiile dosarului. In adresa de inaintare se specifica faptul ca Parchetul respecta, astfel, decizia CSM privind trimiterea copiilor tuturor documentelor din dosarul Revolutiei la CEDO.

Masina cu fotocopii a ajuns pe 28 septembrie la CEDO. "Curtea a refuzat sa le primeasca, facand trimitere la scrisoarea din 6 iulie 2009, prin care anunta oficial ca nu doreste tot dosarul, si a solicitat autoritatilor romane sa asigure avocatilor reclamantilor acces la documentele cauzei", mai anunta MAE.

Totodata, in prezent sunt in derulare procedurile uzuale legate de desfasurarea transportului de documente, potrivit comunicatului de presa.
Agentul Guvernamental pentru CEDO are rolul de interfata intre stat si Curte si, in aceasta calitate, este obligat sa actioneze conform deciziilor autoritatilor romane.





Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.