Pentru cei care nu stiu, 1 octombrie este Ziua Internationala a persoanelor in varsta, pe care o vom sarbatori pentru a 10-a oara, intr-un moment in care in lume traiesc mai multi varstnici decat au fost vreodata - un motiv de bucurie, dar si de tristete in acelasi timp.
Cu aceasta ocazie, Thoraya Ahmed Obaid, Directorul Executiv al Fondului ONU pentru Populatie ne reaminteste cat de valorosi sunt oamenii, indiferent de varsta lor, iar noi, romanii ne putem aminti de cunoscutul proverb "Cine n-are batrani sa-si cumpere".

"Societatile trebuie sa asigure cresterea calitatii vietii pentru persoanele in varsta si respectarea drepturilor lor, pentru a putea trai in demnitate. Acest lucru este cu atat mai important in timpul crizei financiare. Sunt necesare sisteme de securitate sociala puternice care sa furnizeze servicii, sa asigure un standard adecvat de viata si care sa promoveze solidaritatea intre generatii", subliniaza reprezentanta ONU.

Astazi, la 10 ani de la prima sarbatorire a Zilei Internationale a persoanelor in varsta, exista mai multi varstnici in lume decat au fost vreodata. O persoana din zece are peste 60 de ani, iar generatiile in varsta se maresc mai rapid decat alte grupe de varsta din cadrul populatiei. In 2050, se estimeaza ca o persoana din cinci va avea peste 60 de ani.

"Traim mai mult si suntem mai sanatosi decat am fost vreodata, ceea ce este una dintre realizarile majore ale umanitatii", considera Thoraya Ahmed Obaid, insa demografii nu se feresc sa atraga atentia asupra imbatranirii populatiei Globului.

O populatie care imbatraneste din ce in ce mai mult, cu fiecare an

Potrivit unui studiu realizat in anul 2006, si Romania se confrunta cu o problema demografica. Populatia Romaniei a scazut cu un million de persoane din anul 1992, iar pana in anul 2020, specialistii se asteapta ca numarul populatiei sa scada cu 2 milioane de locuitori. De asemenea, rata natalitatii a scazut si in acelasi timp numarul persoanelor tinere, de la un procent de 22, 7% in 1992, la un procent de 15, 9% in anul 2005. Pe de alta parte insa, numarul persoanelor batrane de peste 65 de ani a crescut de la 11%, rata inregistrata dupa Revolutie, la 14%. Datele sunt furnizate de catre siteul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, in concordanta cu interesul pe care il afirma Uniunea Europeana pentru acest subiect.

Uniunea Europeana se confrunta cu acelasi gen de probleme demografice. In 2003, cresterea naturala a populatiei a fost de numai 0,04% pe an si toate noile state membre, cu exceptia Maltei si Ciprului, s-au confruntat cu o scadere de populatie. Natalitatea este mult sub nivelul de 2,1 copii/femeie, care ar putea asigura echilibrul sporului natural.

Dificultatile in gasirea unei locuinte, problemele de pe piata muncii, schimbarea modului de viata si de munca, precum si varsta mai inaintata a parintilor la nasterea primului copil contribuie la reducerea sporului natural. Acest proces de imbatranire al populatiei reprezinta in primul rand o provocare la nivel economic, pentru ca odata cu trecerea timpului, vor fi din ce in ce mai putini tineri inscrisi pe piata de munca si care sa poata sa sustina, prin veniturile lor, populatia batrana, deja iesita la pensie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.