Coproductia romano-britanica Katalin Varga, in regia lui Peter Strickland, produsa de Tudor si Oana Giurgiu (Libra Film), a fost nominalizata la cea de-a 22-a editie a Premiilor Academiei Europene de Film, sectiunea Descoperirea Europeana a Anului, gala care va avea loc pe 12 decembrie, in Ruhr Metropolis, Germania.
Considerate Oscarurile Europene, aceste distinctii se decerneaza anual de catre Academia Europeana de Film celor mai bune productii cinematografice europene realizate in anul precedent.

Katalin Varga este primul film de lung-metraj cu participare majoritar romaneasca nominalizat in acest an. Intr-un articol dedicat acestui film, criticul de film Alexandra Olivotto detaliaza despre implicarea romaneasca in acest film valoros, care a castigat deja o multime de premii.

“Implicarea producatorilor romani de la Libra Film, Oana si Tudor Giurgiu, a inceput dupa ce Oana a fost contactata de Peter Strickland la Festivalul de la Salonic. I-a fost aratata o versiune a lui „Katalin Varga”, deja filmata in conditii „gherila style, mergand prin Transilvania cu caruta” timp de trei saptamani, arata Tudor Giurgiu, cu un montaj insailat si cu un sunet la fel. Libra Film s-a ocupat timp de cateva luni bune de postproductie; din acest punct de vedere, lungmetrajul lui Peter Strickland este o pasare rara: Katalin Varga este majoritar romanesc deoarece postproductia a costat mai mult decat productia. In cazul majoritatii filmelor, acest raport este inversat”.

Filmarile pentru filmul lui Peter Strickland au avut loc in apropiere de Sf. Gheorghe si Miercurea Ciuc si au fost realizate cu o echipa restransa si un buget de productie minimal. Tot procesul de pregatire si productie a filmului a durat mai bine de 4 ani. Personajele principale sunt interpretate de actorii Hilda Peter (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj), Tibor Palffy (Teatrul din Sf. Gheorghe)si Laszlo Matraz (Teatrul “Tamási Áron” din Sf. Gheorghe).

Katalin Varga a obtinut in 2009 Ursul de Argint pentru contributie artistica deosebita la Festivalul de Film de la Berlin, Marele Premiu la Festivalul de la Copenhaga, Premiul de regie la Festivalul de Film din Muntenegru, Marele Premiu la Festivalul de Film din Piestany (Slovacia), iar actrita Hilda Peter (de la Teatrul Maghiar din Cluj) a fost recompensata cu Premiul pentru cea mai buna interpretare, din cadrul celei de-a saptea editii a Festivalului de Film de la Bruxelles.

In aceasta perioada, coproductia romano-britanica se afla in competitia Festivalurilor de Film de la Arad si Iasi iar incepand cu 13 noiembrie, filmul va fi difuzat si pe marile ecrane din Romania. De asemenea, filmul va fi difuzat in cinematografele din Franta incepand cu 7 octombrie si in cele din Marea Britanie incepand cu 9 octombrie.

Filmul Politist, adjectiv regizat de Corneliu Porumboiu se afla si el pe lista celor 48 de propuneri, intocmita de Academia Europeana de Film, din care membrii Academiei vor face nominalizarile la celelalte categorii, care se vor anunta in luna octombrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.