Ministerul Administratiei si Internelor propune personalizarea stampilelor de vot pentru alegeri si montarea unor camere web la intrarea in sectiile de votare speciale, acestea fiind masuri impotriva fraudarii alegerilor prin vot multiplu ori turism electoral, conform unui comunicat de presa.
Astfel, fiecare sectie de votare va avea stampile cu elemente proprii de identificare – anul procesului electoral si numarul sectiei de votare - fiind exclusa posibilitatea folosirii frauduloase a acestui instrument de vot de la o sectie la alta, relateaza NewsIn.

Totodata, cetatenii care in ziua votarii nu se afla in localitatea de domiciliu vor putea vota numai in sectiile de votare speciale, in acest sens, urmand a fi organizate aproximativ 3.300 de astfel de sectii. Numarul exact al sectiilor de votare speciale si locul amplasarii acestora va fi stabilit prin Hotarare de Guvern, iar aici vor vota doar cetatenii aflati in tranzit, putand fi, astfel, mai usor monitorizate si verificate de competitorii electorali si institutiile statului.

Ministerul Administratiei si Internelor informeaza ca a fost introdusa o declaratie pe proprie raspundere care este obligatorie pentru toti cei care voteaza la sectiile suplimentare. Prin acest document, persoana isi asuma, sub sanctiunea legii penale, faptul ca nu a votat si nici nu va mai vota in ziua respectiva. Aceasta declaratie, data sub sanctiunea legii penale pentru falsul in declaratii, este utila si in eventualitatea inceperii urmaririi penale pentru vot multiplu, intrucat acesta cuprinde toate datele de identificare ale cetateanului.

De asemenea, Ministerul Administratiei si Internelor intentioneaza montarea unor camere web la intrarea in toate sectiile de votare speciale. Camerele web vor fi conectate la computere si vor inregistra imaginea tuturor cetatenilor care vor intra in aceste sectii.

Imaginile astfel inregistrate vor fi stocate pe DVD-uri sau CD-uri si vor fi transmise Autoritatii Electorale Permanente pentru ca, in eventualitatea unor procese penale de vot multiplu, acestea sa poata constitui ca si probe suplimentare.

Nu in ultimul rand, se va organiza un sistem de transmitere a tuturor documentelor de la sectiile de votare la Autoritatea Electorala Permanenta. Este vorba de listele electorale permanente, tabelele cuprinzand cetatenii care voteaza la alte sectii decat cele la care sunt arondati potrivit domiciliului si declaratiile pe proprie raspundere. La acest proces electoral nu mai vor exista liste suplimentare.

Autoritatea Electorala Permanenta va putea verifica aceste documente si dupa caz sa formuleze plangeri penale pentru vot multiplu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.