Zile de cosmar in Olt, acolo unde potopul a inghitit oameni, agoniseli de-o viata, chiar si un cimitir.

Cand au navalit apele, Vitan Ionel si Vitan Gheorghe s-au aburcat intr-un pom. Toata noaptea au tipat dupa ajutor. Abia spre dimineata, o barca de la Apararea Civila (sau de la armata, cine-i mai stie?) i-a luat si i-a dus la spital, la Slatina.

"Garla veni peste noi"

Dupa potop, centrul comunei Movileni, Olt, geme de TAB-uri si de camioane cu trupeti. Pe transportoare, numele tarii e inscriptionat bilingv - in romana si in araba. Viceprimarita, cu broboada mov si gumari rupti in calcaie, arunca in treacat ca nu-s victime, ca nu se stie de pagube, ca s-a actionat. Da fuga spre un gradat din Craiova, unul numai camuflaj, cu care dezbate indelung o chestiune arzatoare la ordinea zilei: unde o sa fie cazati militarii?

Mai in vale, unde apa trece de brau, o mana de localnici fac du-te vino intre gospodariile inundate si casele mai ferite, de la sosea. Barcile n-au ajuns pe-aici, asa ca satenii isi cara porcii si orataniile peste ape in putini zdravene de lemn. "Garla veni peste noi ieri (2 iulie - n.r.), pe la cinci", spune Constantina Serban. Fiica ei duce palma in dreptul umerilor: atat de mare era apa. Casa lor e hat, dincolo de viitura tulbure. "Ne cazura peretii", spun ele, alb. "Toata noaptea urcaram vitele in deal", intervine un nene cu gluga de ploaie si descult.

Ce pagube sunt? Oamenii ridica din umeri. Nu stiu nici macar daca vor primi ajutoare. "Ne detera cate o sticla de apa minerala", indrazneste o "mamaie".
Pana la casa lui Istrate Ion navighezi cu cizmele-n apa pret de vreun sfert de ora. "A mai fost asa prin '72, da’ acu’ ne-a dat de capat", spune muierea gospodarului, si se pune pe bocit. In casa, tavanul se mai tine doar in tocul usii. Gradina, batatura, totul e inundat. Viitura i-a luat gainile, i-a luat pana si closetul din fundul curtii. La vecini, un catel cocotat in fanar si uitat de stapani da din coada, speriat.

De unde bani pentru reparatii?

Pereti prabusiti si mai incolo, in casa lui Costea Constantin. Familia traieste din alocatia copilului - de unde bani pentru reparatii? Doar cativa localnici si vreo doi politisti populeaza primaria. Primarul e - ni se spune - pe teren. "Au venit toate forurile reprezentative de la judet", raporteaza, plictisit, vicele Ioana Datcu. "Nu s-au inregistrat victime, nici oameni, nici animale", adauga ea.

"Sa veniti, sa va arat oi moarte pe apa", spune Ghita Lucian, consilier local. Pe gard, si-a insirat covoarele noroite. Frigiderul, televizorul, masina de spalat - toate le-a aburcat pe mese, pe scaune, sa nu le ia potopul. "Armata a dat buna zaua si-a plecat", face el, obidit. "In rest, nu ne-a intrebat nimeni de sanatate. Doar seful de post trecu pe-aci". Au fost barci in zona? "Vazui doar una, de-i lua pe aia doi din copac".

Consilierul spune ca apa a venit mare pentru ca gura de umplere a lacului de acumulare Movileni este astupata. "O tine asa proprietarul, unu’, Nastase Cristian, din Slatina. Ai de la ape se fac ca nu vad. Si aia din Serbanesti, cum iesi din comuna noastra, au un iaz oprit care a tinut apa". Dincolo de podul peste raul Dorofei e prapad. Acolo, garla s-a ridicat la jumatatea ferestrelor. A incercat barca sa ajunga, dar nu s-a putut: degeaba dadeau oamenii la vasle, curentul era prea puternic. Oricum, multi au refuzat sa-si paraseasca gospodariile de teama ca le dispare avutul.

"Ma filmara astia", se lauda un sinistrat, mandru ca a devenit vedeta. "Da’ ce pacat ca se lua corentu’, ca nu pot sa ma vad la televizor", spune cu regret in glas. Un tractor cu paine si apa minerala ia undele pieptis. Pe malul lacului, cativa localnici dau la viitura: trec apa maloasa printr-o perdea, ca sa prinda pestii buimaci. In acelasi timp, prapadul continua profitind de neputinta autoritatilor.

Cu mortul in curte

La Serbanesti, Olt, comuna imediat de dupa Movileniul survolat pe 3 iulie de elicopterul premierului, comisia de evaluare a pagubelor a numarat 650 de case inundate si 100 avariate. Comanescu Rada, 65 de ani, Nicolae Aurelia, 59 de ani, Vizitiu Gheorghe, 82 de ani, s-au inecat in somn. Casa uneia dintre victime e chiar la sosea. Mortul zace gol-golut, afara din curte, pe o masa. In jurul lui, cativa insi tin paravan din paturi si folii de plastic.

Au venit legistii sa constate decesul. Primaria o sa toarne o raba de pietris pana la cimitir, sa-si poata pune mortii in pamant. Comisia cu oameni de la consiliul judetean si de la prefectura a plecat mai departe, spre Movileni. Autoritatile locale se indoiesc insa ca se vor asigura despagubiri.

Ca dupa tornada

In Crampoia, localitate unde nu au reusit sa ajunga nici TAB-urile armatei, cateva capete de cruci itite deasupra unei balti intinse arata locul unde a fost cimitirul. La pod, peisaj de sfarsit de lume: parca a trecut o tornada. Casele au fost rupte din radacina si aruncate-ntr-o rana. Soseaua are marginile zdrentuite. Curentul a luat un garaj cu tot cu masina si l-a dus vreo zece metri.

Mogos Ion sta, cu cainele incolacit alaturi, pe un morman de daramaturi. Casa lui arata ca o cutie turtita din carton. "Nu mai am nimic", spune fara vlaga. Isi aminteste ca viitura a venit dintr-o data, spre miezul noptii. S-a suit cu toata familia - sase insi in total - in pod. "Apele tot veneau, veneau, auzeam cum trosnea casa sub noi. Ne-am mutat pe acoperisul de la magazie".

La cinci dimineata, vreo treizeci de sateni, legati in franghii, au venit sa-i duca la loc sigur. "Ne-au carat pe brate, cu scara". Tot avutul lui e ingropat sub peretii din chirpici, tencuiti cu ciment. "Mi-au murit sapte porci, vitelul... vaca nu stiu cum a scapat". Isi priveste mainile. "Ne-au dat o sticla de apa, o paine... n-am cerut nimic". Un politist spune ca zece case au cazut in Crampoia. "Pana diseara, mai cad 10-12".

Romania Inundata - Mii de oameni s-au trezit cu apele in case

Constanta: S-a surpat soseaua spre Crisan
Aproape 350 de case au fost inundate si 20 sunt total distruse in urma ploilor torentiale care s-au revarsat peste judetul Constanta la sfarsit de saptamana. Cea mai afectata este comuna Saraiu, care arata acum ca dupa razboi: sute de gospodarii acoperite de ape si zeci de case prabusite. Prefectura a trimis paturi si apa potabila - oamenii nu mai au unde dormi si nici de unde bea apa pentru ca fantanile sunt pline cu mal.

Consiliul Judetean Constanta lucreaza la construirea unei variante de circulatie provizorie pana in localitatea Crisan, dupa ce soseaua de acces s-a surpat. Pompieri, medici de la Ambulanta, jandarmi si politisti, toti sunt mobilizati in zonele Saraiu, Stejaru, Stupina, Crisan, Crucea, Runcu. Legaturile telefonice sunt intrerupte, iar satele afectate de suvoaie nu au curent electric. Traficul fluvial in Portul Constanta Sud Agigea a fost ieri restrictionat pentru convoaiele de barje din cauza furtunii. Si Portul maritim Constanta Sud a fost inchis din cauza valurilor inalte de peste cinci metri si a vantului puternic.

Teleorman: Apa de opt metri in Dobrotesti

In judetul Teleorman, ca urmare a precipitatiilor abundente, care au depasit in multe situatii 100 de litri pe metru patrat, si a revarsarilor unor cursuri de apa, au fost afectate 27 de localitati, iar opt lucrari hidrotehnice au cedat sau ruperea lor este iminenta.
Un numar de 1.294 case si 911 gospodarii au fost afectate, 40 hectare pasuni inundate, iar 470 fantani colmatate. Patru drumuri judetene si nationale au fost inundate, fiind evacuate deja 612 persoane. De asemenea 14 diguri din Teleorman au cedat sub furia apelor, iar debitele tuturor raurilor au depasit limita de inundatie.

Cea mai afectata localitate este Dobrotesti, unde apa a ajuns la o adancime de opt metri. Situatia este critica si in Videle, unde cinci case s-au daramat, iar soseaua pur si simplu s-a rupt. O familie cu trei copii, aflata intr-o barca luata de viitura, a fost salvata in cele din urma cu un elicopter. Situatia este grava si in comuna Merenii de Sus, care este acoperita de ape in proportie de 80a. Un barbat in varsta de 35 de ani, din aceasta localitate, s-a inecat, ridicand astfel numarul victimelor precipitatiilor la sase.

Hunedoara: 13 localitati afectate

Un numar de 13 localitati hunedorene au fost afectate de inundatiile din ultimele zile. Sunt sub ape 320 de hectare de terenuri agricole, au fost inundate 22 de case din Simeria si 258 de gospodarii din tot judetul. De asemenea, trei drumuri judetene (DJ 741, DJ 705, DJ 707), doua drumuri comunale si cateva strazi din Simeria sunt acoperite de ape.

Prognoza. Ploile continua, dupa un iunie-record

Meteorologii spun ca, in luna iunie, cantitatea de precipitatii a fost depasita in raport cu valorile obisnuite. Pentru Romania, cantitatea normala de precipitatii pentru lunile iunie si iulie este de
92 l/mp si, respectiv, 82 l/mp. Sefa Sectiei de climatologie, din cadrul Agentiei Nationale de Meteorologie (ANM), Elena Soare, sustine ca anul acesta, in luna iunie, media normala a fost depasita cu 6%, ajungandu-se la peste 97 l/mp. Mai ploios decat acest iunie a fost cel din 1998, cand s-au inregistrat 106,7 l/mp, o abatere de 16a fata de normal.

Previziunile meteo arata ca astazi cerul va fi variabil si va ploua izolat, doar in regiunile de munte. In aceasta noapte insa, vremea va deveni instabila, cu innorari accentuate in vestul si centrul tarii, iar de maine in aceste regiuni se vor inregistra precipitatii pe arii extinse, ajungand local si la 20-25 l/mp. Temperaturile vor inregistra o usoara scadere, de la maxime de 24-30 de grade Celsius, astazi, la 20-28 de grade maine. Joi, cerul va fi variabil, cu innorari accentuate in sud si est, unde local se vor semnala precipitatii sub forma de aversa. Temperaturile vor reveni joi la valori mai ridicate, maximele situandu-se intre 24 si 32 de grade Celsius.

Bilant tragic

> Patru persoane din judetul Olt si o persoana din judetul Teleorman si-au pierdut viata. Un copil de un an si jumatate si un barbat sunt dati disparuti

> Au fost inundate 3.339 case si aproximativ 4.000 hectare teren agricol, sapte poduri si cinci diguri de aparare au fost distruse

> 62 localitati nu erau ieri alimentate cu energie electrica

> In Teleorman, au fost evacuate 6.600 persoane, alti circa 2.000 localnici fiind izolati

Cine nu si-a facut treaba

Situatia din zonele inundate este ingreunata de faptul ca mai multe diguri si baraje ale lacurilor de acumulare s-au rupt din cauza furiei apelor. Dupa avertizarea meteo, lacurile ar fi trebuit secate, insa acest lucru nu s-a intamplat. Premierul Calin Popescu-Tariceanu le-a spus prefectilor ca se vor anula o serie de contracte de concesiune a instalatiilor de protectie impotriva inundatiilor. Este vorba despre diguri si canale de deversare a inundatiilor, a caror destinatie a fost schimbata de cei care le-au primit in concesiune.

Digurile au fost utilizate la pasunat sau in alte scopuri. Unele lacuri de acumulare, create tocmai ca masura de siguranta in caz de inundatii, au devenit surse pentru irigatii si locuri de pescuit. Prin faptul ca instalatiile nu au putut fi folosite si nu au preluat o parte din apele in exces, efectul inundatiilor din ultimele zile s-a marit, a spus Tariceanu.
Ministrul mediului, Sulfina Barbu, a spus ca autoritatile locale nu au respectat cum trebuia instructajul pentru inundatii.

Mai mult, Vasile Blaga, ministrul administratiei si internelor, a declarat ca e nevoie de un manual de interventii pentru situatii de urgenta, care sa fie "o Biblie a primarilor". Seful guvernului le-a cerut prefectilor sa trimita date corecte din teren. Au fost puse la dispozitia persoanelor afectate corturi, alimente si medicamente.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.