Locurile cu taxa de la facultatile de stat sint adesea mai scumpe ca la particulara. Dar universitatile de stat prezinta garantia pregatirii datorita traditiei indelungate, pe cind cele private inca se lupta cu neincrederea publicului. Student la o facultate de stat sau la una privata? Exista avantaje si dezavantaje de ambele parti. Astfel, o facultate de stat ofera posibilitatea de a studia pe locuri finantate de la buget, in timp ce la particulara exista numai locuri cu taxa. Insa pentru locurile nefinantate de la stat, taxele de scolarizare sint, de obicei, mai mari decit cele de la facultatile private.

Cea mai mica taxa la marile universitati de stat variaza intre 400 si 500 de euro, iar la privata e de aproximativ 340 de euro, taxele maxime atingind suma de 1.000 de euro la stat si 1.000 de dolari la particulara. Burse de studiu in strainatate sint oferite de toate universitatile de stat, pe cind nu toate universitatile private au aceasta facilitate. Universitatile particulare autorizate provizoriu n-au drept de licenta, si studentii trebuie sa sustina examenul la alte facultati.

Admitere usoara la particulara

Daca la majoritatea facultatilor de stat admiterea se face in urma unui examen si concurenta e strinsa, la institutiile private, admiterea e mai lejera si, de cele mai multe ori, sint inmatriculati toti candidatii. Avantajele de la particulara ar mai fi: specializari care nu se gasesc la stat, "programe de invatamint mai competitive pentru ca nu sint incluse intr-un sistem birocratic care sa le afecteze evolutia"(Avram Filipas, rector al Universitatii "Titu Maiorescu") si o dotare didactica mai buna.

Spre deosebire de tarile occidentale, unde universitatile particulare se bucura de mai mult prestigiu si mai multa incredere din partea publicului, in Romania e invers. Pregatirea intr-o facultate de stat e considerata in continuare superioara calitativ. Directorul pentru invatamint superior din Ministerul Educatiei si Cercetarii, Constantin Bratianu, sustine ca: "Primele universitati particulare de la noi au aparut ca societati comerciale, creindu-si imaginea ca s-au infiintat pentru afaceri, pe cind ele ar fi trebuit sa fie non-profit."

De asemenea, Ioan Mihailescu, presedintele Consiliului de Administratie al Universitatii Bucuresti, considera ca imaginea defavorabila de la inceput s-a format ca urmare "a unor esecuri si mici escrocherii din invatamintul superior privat, dar acum acesta se redreseaza. Mai exact, analistul Sorin Ionita afirma ca universitatile private au fost intemeiate de oameni care dupa 1989 au fost inlaturati din cele de stat, particularele inmultindu-se deoarece era o mare cerere de diplome pe care invatamintul de stat n-o putea acoperi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.