Jumatate din Romania ar putea fi incadrata la categoria „arie naturala protejata“. Deocamdata nu avem bani nici pentru ariile care ocupa acum 7% din teritoriul tarii. UE ne cere dublarea suprafetelor.

7,5 milioane de dolari ne va costa extinderea retelei de arii protejate de la 7% din teritoriul Romaniei, in momentul de fata, la 15%, in 2007, potrivit obligatiilor asumate de Romania prin semnarea Tratatului de aderare. Suma este mica in comparatie cu costurile administrarii si intretinerii ariilor protejate, conform normelor UE. Odata intrate in reteaua europeana "Natura 2000", va creste atit raspunderea administratorilor acestor arii, cit si nivelul de finantare. Potrivit unui studiu al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunarii", speciile care ar trebui protejate ocupa aproape 835.000 de hectare.

Suprafetele in cauza vor fi propuse pentru a primi statut de arii speciale de conservare. In total, ecosistemele naturale si seminaturale reprezinta aproximativ 47% din suprafata tarii. Restrictiile pentru activitati umane agresive fata de mediu (activitati economice poluatoare) vor fi mai mult sau mai putin severe, in functie de tipul zonei protejate. Detinatorii de terenuri s-au locuitorii acestor zone pot alege, alaturi de autoritatile locale, un administrator al acestora. El va trebui sa aplice masurile de conservare stabilite.

Ariile protejate, o pacoste la buget

"In momentul de fata, din administrarea zonei protejate nu se cistiga. Nimeni nu se inghesuie sa ia in administrare sau custodie parcuri naturale. Sint costuri care in mica masura pot fi acoperite", considera Eleonora Popescu, consilier principal pe probleme de biodiversitate in Ministerul Mediului.

Teoretic, orice societate comerciala poate participa la licitatie pentru administrarea unui parc natural, dar conditiile legii sint greu de indeplinit. Candidatul trebuie sa intocmeasca un plan de management, sa arate ca are capacitatea de a asigura protectia zonei: amenajari, patrulari, mediatizari, marcaje, panouri, bariere, zone de campare. In plus, e obligat sa asigure oameni calificati, resurse tehnice si financiare. Un particular nu s-ar inhama la asa ceva pentru ca ar iesi in pierdere.

Practic, din cele 17 arii protejate ale Romaniei, 16 sint administrate de Romsilva, din bugetul Romsilva. Parcul National Ceahlau a fost dat, la finele anului trecut, in grija Consiliului Judetean Neamt, lucru care a generat in numai sase luni un haos administrativ.

Afacere de succes, in citiva ani

Lucrurile se vor schimba radical, insa, din 2007, crede Attila Korodi, secretar de stat in Ministerul Mediului. "In viitor, ariile protejate vor fi finantate din fondul de structurare, fondul de mediu, vor veni si bani europeni, posibil chiar alocari bugetare directe. Sigur este ca va merita sa administrezi arii protejate", ne-a declarat Korodi. Ministerul Mediului nu a decis inca prin ce modalitate vor fi accesati banii europeni. Exista doua mari variante: concurs de proiecte pentru granturi sau alocari directe speciale din fonduri UE, pe care guvernul si le asuma.

Interesul pentru preluarea administrarii ariilor protejate va creste odata cu beneficiile. Va creste si responsabilitatea autoritatilor locale. Ele vor trebui sa gaseasca acei parteneri particulari care pot fi cointeresati in dezvoltarea si intretinerea zonelor din reteaua "Natura 2000". Vor exista si planuri de management pentru dezvoltarea activitatilor turistice in ariile respective. Pe linga finantari, administratorul poate folosi imaginea ariei protejate, asociata cu propria sigla, in scopuri publicitare, poate pune tarife pentru vizitarea ariei si pentru diferite servicii turistice, cum ar fi cea de ghidaj. De asemenea, poate asigura cazare si activitati de agrement contra cost.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.