Mai mult de jumatate dintre romani cred ca Ion Iliescu este vinovat pentru mineriada din 13-15 iunie. Asa arata un sondaj INSOMAR, realizat in perioada 17-22 iunie, pe un esantion reprezentativ de 1.702 persoane, cu o marja de eroare de +/-2,4 la suta. Intervievatii au apreciat, in proportie de 56,9 la suta, ca fostul presedinte este responsabil pentru evenimentele din iunie 1990, din Bucuresti, in timp ce 19,9 la suta l-au absolvit pe Ion Iliescu de orice vina. Restul de 23,2 la suta nu au putut exprima nici o parere.

Pusi sa aleaga dintr-o lista cu persoane sau institutii care ar putea fi considerate vinovate, subiectii au indicat in primul rand minerii (62 la suta), urmati indeaproape de Ion Iliescu (58 la suta), Politia si Guvernul Petre Roman (51 la suta) si demonstrantii din Piata Universitatii (35 la suta). Analiza INSOMAR arata ca redeschiderea discutiilor despre mineriade si reluarea anchetelor de catre Parchetul General au avut un impact devastator asupra popularitatii fostul presedinte.

Iliescu a scazut, intr-o singura luna, cu sapte procente in increderea electoratului, de la 21,8 la suta in mai, la 14,8 la suta in iunie. De altfel, Ion Iliescu a avut, dintre toate personalitatile publice, cea mai mare cadere a cotei de incredere, de la 29,9 la suta in februarie, pana la aproape 15 la suta luna trecuta, ajungand chiar sub C.V.Tudor. INSOMAR sustine ca erodarea spectaculoasa a popularitatii ex-presedintelui s-a rasfrant si asupra PSD, deoarece partidul - perceput multa vreme ca fiind formatiunea lui Iliescu - a scazut cu 9 procente in intentiile de vot, fata de luna trecuta.

Mai mult, peste o treime din electoratul traditional pesedist (36 la suta) ii atribuie lui Ion Iliescu vina pentru violentele din timpul mineriadei din iunie. Responsabil pentru scaderea PSD in sondaje nu este numai Iliescu, ci si noul presedinte al partidului, Mircea Geoana, care - dupa cum afirma INSOMAR - nu a reusit sa convinga suficient de mult propriul electorat.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.