In prima zi de inscaunare, leul greu a dat batai de cap romanilor care au zabovit de dimineata prin supermarketuri si piete. Scumpi la vedere pentru cei mai multi, banutii nou-nouti au fost pentru cateva ore motiv de curiozitate. Mai apoi au devenit prilej de incurcaturi: vanzatoare si clienti s-au poticnit asupra restului, numarand de mai multe ori "banetul mixt".

NOVICI IN ALE "GREILOR"

Ca sa vedem cum dau nas in nas romanii cu leul greu, am pornit-o de dimineata in "catedrala consumului", pe numele ei Carrefour Militari. Parcare semigoala, dar destui clienti somnorosi patinand cu caruturi burdusite. La intrare, discutia dintre o batranica si un voinic care se ocupa cu ordinea ne-a tinut un pic in loc. "Uita-te si tu, mama, de unde sa stiu ca nu m-a pacalit?", se intreaba batrana cu mana intinsa in care stralucesc vreo patru monede in fata barbatului a carui camasa se muleaza perfect pe burta-i generoasa.

"Mamaie, stai linistita ca nu te-a tras in piept, spune voinicul, astia-s buni incepand de azi, par ei mici, da’ nu-s." Intram si noi in vorba cu batranica nedumerita, dar renunta sa-si repete nedeslusirile si se indreapta spre panoul indicat de baiatul cu ordinea, pe care sunt afisate monedele vechi si echivalentul lor in cele noi. Am lasat-o potrivindu-si ochelarii in fata zerourilor barate de pe afis.

Ne apropiem apoi de casele de marcat, unde in sertare stau in siruri bine organizate monedele noi. Langa noi, Didina Trandafir se opintea cu vreo cinci sacose si numara restul abia primit. Femeia parea sa calculeze in gand, inchidea din cand in cand ochii si pana la urma pare ca i-a dat bine. "Am trecut prin atatea regimuri, zice femeia, ca n-are cum sa-mi vina greu cu schimbarea asta. Poate tineretului ii vine greu, ca n-a cunoscut toate trecerile la diversi bani, dar de-alde mine suntem satui."

LEI DE SUPERMARKET

La o casa vecina, o tanara maseaza nervos tejgheaua, zgaraind-o din cand in cand cu unghiile de o lungime considerabila in incercarea de a lua cei cativa bani noi dati ca rest. "Sunt prea mici si aluneca ceva de speriat", zice fata dupa ce reuseste sa-i recupereze si-i arunca dezinvolt in buzunarul sacoului.

Sotii Burcu discuta in soapta, indesandu-si carnea de pui in plase. "Bine ca am avut sa dam fix, sa nu ne incurcam in treaba asta si cu lei vechi, si cu lei noi, zice sotia. El da aprobator din cap, privind dupa domnisoara cu leii grei varsati in sacou. La intrarea in tura, fiecare casierita pare ca-si mai spune o data "lectia". Stau cu monedele impartite in gramajoare in fata si se concentreaza. "Ni s-a explicat de mai multe ori, dar e totusi prima zi si, chiar daca o sa-mi tin mai mult timp clientul la casa, sper sa nu fie o problema. Nu vreau sa gafez cu banii astia", spune tipa de la casa XI.

Dupa vreo jumatate de ora, timp in care ne-am familiarizat si noi cu banutii cei noi, la casa cu acelasi numar se isca o mica furtuna. Nea Costache zice ca nu i s-a facut bine socoteala. "Na, ca oleaca mai devreme cand ma plimbam pe aici, ma intrebati cine o sa pacaleasca pe cine cu monedele astea, iar eu v-am spus ca al de-l duce mintea mai iute o sa pacaleasca. Uite ca ne-am si incurcat, eu is pacalitu’, da’ s-o luam asa, ca-i prima zi, nu?!..." Casierita se fastaceste, repeta calculul si ii da lui nea Costache restul bine, dar numai in bani vechi.

Lasam forfota de la casele de marcat si ne intoarcem sa consultam si noi afisul in fata caruia o lasasem pe batranica atunci cand abia venisem. Incercam sa deslusim "echivalentele" din dosul zurlufilor apretati ai unei domnisoare care ii marturiseste prietenului ca "leul greu e greu tare de invatat". El ii raspunde consolator ca in doua luni ni se va parea "floare la ureche...".

Conducerea lantului Carrefour a inceput "antrenamentul" pentru introducerea leului greu de acum doua luni. "Asta a presupus o costisitoare schimbare de soft si pregatirea personalului. Adaptarea sistemului informatic s-a facut in timpul noptii trecute si testele au aratat ca totul e ok", ne-a declarat Andreea Mihai, Marketing Manager Carrefour Romania.

TARABAGII SI DENOMINAREA

Am dat apoi agitatia de Carrefour pe agitatia Pietei Veterani. Ne oprim la stivele de cascaval afumat bazaite puternic de muste. Ion Petre a venit cu el de la Rucar. Sta ganditor, afisand un aer de plictiseala. "De lei noi zaceti, d-apoi cine i-a vazut..., ca az noapte a luat doar stabarimea, aia marii, noi mai tarzau o sa avem acces la ei." I se alatura si Ion Neguta, care crede ca va merge greu cu "datu’ restului, da’ trecem noi si de asta".

Cu o bancnota de 10 lei pe care o aveam in posesie din zori am hotarat sa ne cumparam niste fructe, sa ne facem si noi "racordul la noul sistem". Am cerut un kilogram de piersici si am dat bancnota cea noua. Vanzatoarea s-a poticnit nitel si a exclamat catre vecina de taraba: "Imi vine rau!... Uita-te ce-am primit!". Se strang in jurul ei mai multi si trec banul din mana in mana. "Eu vreau sa mi-l pun la palarie", striga de vizavi nea Grigore, care nu se desprinde de movila de cartofi. "Asta-i bun de pastrat si asta o sa si fac cu el", ii raspunde Cristina, vanzatoarea de piersici. Restul ni s-a dat corect, fara ezitari.

Haos printre taximetristi

Bucurestenii care au intarziat mai mult prin oras joi seara au avut o surpriza neplacuta. Taxiuri, ioc. Se retrasesera la garaj, din cauza denominarii, cica. "Pai, de astazi, cine este prins ca circula fara sa aiba aparatul de taxat trecut pe lei noi ia vreo 40 milioane de lei amenda", ne explica un taximetrist, mandru ca el este in regula. Un coleg de-al lui de breasla, de la o alta companie, sustine insa ca el nu si-a schimbat inca aparatul pentru ca mai are timp cam o saptamana. Asa i-au spus sefii. Mai rau - la omul de rand ma refer - este faptul ca momentul denominarii a fost folosit pentru scumpirea kilometrului de la 90 de bani la 1-1,2 lei grei. (Florina Zainescu)

Radio Total da un leu... greu!

In luna leului greu bancar, Radio Total da un leu adevarat! Startul campaniei va fi dat de Andrei Gheorghe, luni, 4 iulie, la ora 10:00. Ascultatorii trebuie sa sune la radio si sa dea un nume cat mai haios si mai bine argumentat puiului de leu. Cel mai potrivit nume ii va aduce castigatorului leul greu... pe viata. Mai exact, dreptul de a fi "nasul" acestuia si de a participa la operatiunea de reintegrare a puiului intr-o rezervatie africana, cu ajutorul Radio Total si al Fundatiei "Vier Pfoten". Leutul are doar 3 saptamani si vine de la Gradina Zoologica din Craiova, care nu-si permite sa-l ingrijeasca pe termen lung.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.