In Romania, persoanele cu dizabilitati intampina diverse greutati, mai ales legate de accesibilitatea in spatiile publice. Din acest motiv, Ambasada Britanica la Bucuresti a initiat un proiect de evaluare a accesibilitatii persoanelor cu dizabilitati in aceste spatii din Bucuresti si din tara.
Chestionarul isi propune sa afle care dintre spatiile frecventate ofera facilitati de acces si transport persoanelor cu dizabilitati (rampe de acces, spatii de parcare special amenajate, luminozitate corespunzatoare).

"Sprijina persoanele cu dizabilitati", o cercetare initiata de Ambasada britanica pentru intervalul 1-15 septembrie, are ca obiectiv chestionarea oamenilor obisnuiti despre modul in care sunt tratate persoanele cu dizabilitati si de a sensibiliza autoritatile romanesti specializate, cu privire la problemele cu care acestia se confrunta zi de zi.

Si tu poti sustine cauza pe Facebook, iar completand chestionarul, poti ajuta pe cat posibil imbunatatirea conditiilor din spatiile publice pentru persoanele cu probleme.

Persoanele cu dizabilitati reprezinta 2,965% din populatia Romaniei (643.458 de persoane inregistrate in martie 2009), potrivit datelor furnizate de Autoritatii Nationala a Persoanelor cu Handicap. Insa, contrar Declaratiei Universale a Drepturilor Omului acestia beneficiaza de aceleasi drepturi ca si restul populatiei. In timp ce sistemul social din Romania a inceput sa se racordeze la standardele europene, un segment notabil al personelor cu probleme mentale sau fizice continua sa ramana neglijat.

Motivul pentru care persoanele cu dizabilitati nu se bucura de acces comun, cu celelalte persoane, la spatiul public este pentru ca, spre deosebire de alte tari, acestora nu le este oferita o distribuire uniforma in societate, ci sunt sprijinite doar de anumite institutii. O persoana cu dizabilitati prezinta un numar de limitari functionale de natura fizica sau mentala ce limiteaza una sau mai multe dintre cele mai importante activitati umane.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.