Locuitorii Capitalei au voie sa stea pe iarba, sa se plimbe cu rolele si bicicletele in parcuri, in zone special amenajate si indicate, dupa ce proiectul prin care se instituie normele de protectie a spatiilor verzi de pe teritoriul Bucurestiului a fost aprobat in sedinta de luni a CGMB.
Proiectul pentru modificarea hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) referitoare la normele de protectie a spatiilor verzi din Capitala din 2001 a fost supus dezbaterii publice timp de 30 de zile. La sfarsitul lunii mai, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, anunta ca doreste modificarea acestei hotarari.

"Dorinta noastra ramane constanta, aceea de a avea locuri unde sa se plimbe bucurestenii. In primul rand, este vorba de spatiile verzi, de autorizatiile pentru a taia copacii care sunt uscati. Avem, in primul rand, de schimbat ideea de a calca pe iarba. Asta nu inseamna ca ai voie sa calci pe flori sau ca ai voie sa calci pe ronduri. Dar acolo unde avem posibilitatea, vrem sa-i lasam pe oameni sa stea pe iarba. Permisiunea de a circula in parcuri cu bicicleta si cu rolele a creat emotii pentru ca la urma urmei sunt si copii mici. As vrea sa intelegeti ca nu intentionam sa dam voie la mersul pe bicicleta pe zonele pe care le marcam", explica, in luna mai, primarul Sorin Oprescu principalele modificari pe care doreste sa le aduca Hotararii nr.10 din 2001.

Conform reprezentantilor Primariei Capitalei, marcarea pistelor speciale pentru mersul pe bicicleta se va face in parcurile mari, aerisite, astfel incat cei care se vor plimba cu bicicleta sau cu rolele sa nu creeze neplaceri celorlalti pietoni, relateaza NewsIn.

Proiectul de modificare a hotararii CGMB privind normele de protectie a spatiilor verzi prevede si conditiile in care pot fi defrisati copacii. "Se vor planta cinci copaci pentru un arbore defrisat iar numai pentru exemplarele uscate integral se impune plantarea in raport unu la unu. Adica se va planta un copac pentru un arbore uscat defrisat. In zonele cuprinse in planul urbanistic general se vor planta cate 10 copaci pentru un arbore defrisat. Acest ultim aspect este prevazut inca din hotararea nr.10 din 2001. Asa ca a trebuit sa-l preluam si noi ca atare", a declarat Monica Nazare Director Executiv, Directia Protectia Mediului si Educatie Eco-Civica din Primaria Municipiului Bucuresti.

Printre modificarile propuse de edilii Capitalei la hotararea privind normele de protectie a spatiilor verzi se numara si marirea amenzilor. Potrivit proiectului de hotarare aprobat luni, amenzile pentru nerespectarea normelor impuse, distrugerea spatiilor verzi, calcarea florilor, distrugerea mobilierului urban sau defrisarea copacilor sunt cuprinse intre 50 si 1.000 de lei, pentru persoanele fizice, si intre 1.000 si 5.000 de lei, pentru persoanele juridice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.