59% dintre femei stiu ca o sarcina nedorita poate fi prevenita prin folosirea pilulelor, dar cind sint intrebate ce metoda contraceptiva au folosit, 62% raspund: metoda retragerii.

Barbatii dicteaza

Intr-un top al celor mai cunoscute metode, dupa pilule se situeaza prezervativul (50%), steriletul (46,5%), metoda retragerii (29,1%), metoda injectabila (27,7%), calendarul (26,3%), legarea trompelor (20%), iar pe locurile codase sint diafragma (5,5%) si vasectomia (2,1%). Intr-un alt top, al utilizarii, metodele traditionale sint, de departe, cele mai folosite: metoda retragerii 62%, a calendarului 38%.

Decalajul intre cunoastere si utilizare este pus de medici pe seama educatiei scazute. Intr-un raport intocmit de UNICEF se arata ca 42,2% dintre mamele care-si abandoneaza copiii sint analfabete, iar 27% cu scoala generala neterminata. "Aceste femei nu au o gindire in perspectiva, traiesc de pe o zi pe alta. A lua pilule inseamna a te inscrie intr-un plan", explica Ecaterina Stativa, cercetator in cadrul Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului. Stativa continua: "Contraceptia da o independenta sexuala femeii, cu care barbatii nu sint de acord. 'Ramii gravida cind eu vreau!>> este un slogan pe care femeile l-au invatat si i se supun".•


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.