Preturile la bere vor creste in aceasta luna cu un nivel cuprins intre 5% si 8%, ne-a declarat Vifor Versescu, directorul general al Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania (PSIPBR). Acesta a explicat ca in plin sezon, cand consumul este mai ridicat, sunt operate cam doua-trei scumpiri. In restul anului, adica in perioada de extrasezon (din toamna si pana in primavara), nu se fac majorari de preturi, fabricile lucrand in pierdere.

"Incepand cu 15 august scad livrarile, incepe extrasezonul si, timp de sapte-opt luni, fabricile ingheata preturile. Anual au loc cam doua-trei scumpiri, in general prin a doua parte a lunii mai si in iulie. Scumpirile variaza in functie de restantele pe care le-a acumulat fiecare fabrica in parte si de inflatie. Fiecare fabrica are un flux propriu", a spus Versescu. Acesta a precizat ca o influenta asupra scumpirii o are si cresterea tarifelor la utilitati incepand cu 1 iulie.

Vanzari slabe din cauza vremii

Sezonul 2005 nu se arata a fi in avantajul producatorilor de bere. Vremea ploioasa si racoroasa alunga oamenii de pe terasele unde obisnuiau an de an sa consume bere. Astfel, socotelile producatorilor pentru acest an sunt date peste cap. "Categoric nu este un an propice, insa speram totusi sa atingem macar nivelul vanzarilor de anul trecut. Este un an destul de slabut si in afara de doua-trei exemple, pe total sector, vanzarile sunt reduse", a afirmat Versescu.

El a mentionat ca pentru acest an a fost estimata o crestere de 4-5% fata de 2004. "Incepuse bine anul, dar in primavara au fost niste luni slabe. La unele fabrici s-au inregistrat scaderi si de 30%. In ceea ce priveste luna iulie, oricum nu o putem compara cu anii trecuti. Noi depindem foarte mult de vreme", a mai spus directorul general al PSIPBR. Anul trecut, sectorul berii a inregistrat una dintre cele mai impresionante cresteri, de aproximativ 15%, insa si vremea a fost mult mai potrivita pentru consum.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.